Help de opmars van de tijgermug te vertragen

Gepubliceerd op Zondag 21 april 2024
tijgermug 2024

Help de opmars van de tijgermug te vertragen

De tijgermug komt vooral voor in warmere gebieden, maar is door de klimaatopwarming bezig aan een opmars naar het noorden van Europa. Ze is ondertussen ook gevestigd op een aantal plaatsen in Vlaanderen. 

Is de tijgermug gevaarlijk? 

Op zich is de tijgermug niet gevaarlijk, maar ze kan wel vervelend zijn door haar agressieve bijtgedrag. Ze wordt een probleem wanneer ze iemand bijt die geïnfecteerd is met een virus als Dengue, Zika of Chikungunya. Op dat moment kan een geïnfecteerde mug ook andere mensen prikken en kunnen deze virussen zich verspreiden. Gelukkig is die kans op dit moment nog heel klein en is er geen reden tot ongerustheid. Het komt erop neer om het aantal tijgermuggen zo laag mogelijk te houden. En daar kan ook jij je steentje aan bijdragen! 

tijgermug herkennen

Hoe kan je de tijgermug herkennen? 
De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is. Ze is vooral te herkennen aan:

  • De witte streep op haar achterhoofd en rug (cijfer 1 op de tekening).
  • De vijf witte strepen op haar poten (cijfer 3 op de tekening) waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is (cijfer 2 op de tekening). 

Heb je de tijgermug gezien? Meld het!

Heb je een tijgermug gezien, dan kan je dit melden op de website www.muggensurveillance.be. Op plaatsen waar een tijgermug gevonden wordt, zal een gespecialiseerde firma de larven komen vernietigen. 

Wat kan je zelf doen? Drie tips om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan

  • Tip 1: Geef tijgermuggen geen lift

De tijgermug jaagt overdag, van ‘s middags tot ’s avonds. In tegenstelling tot onze steekmuggen die vooral in de schemering en ’s nachts actief zijn en liever wachten tot je stilzit om je te bijten, gaat de tijgermug je achterna. Ze achtervolgt je tot in de wagen en lift zo dikwijls mee tot in onze streken. 

Keer je na je vakantie uit Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland met de wagen huiswaarts, let dan op de tijgermug. Check je wagen ook na een stop op een snelwegparking. Zie je een verdachte mug bij vertrek, vernietig ze dan.

  • Tip 2: Verhinder de kweek van tijgermuggen

Elke steekmug en dus ook de tijgermug heeft water nodig om zich voort te planten. Geen grote moerassen, beken of vijvers maar wel kleine emmertjes, een plasje water op een afdekzeil, in een goot of op een plat dak. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete broedplaatsen. Zelfs al drogen die soms uit, hun eitjes kunnen gemakkelijk een droogteperiode overleven.

  • Verwijder of vermijd plasvorming.
  • Laat emmers en kruiwagens met water niet langer dan een week staan. 
  • Dek watertonnen af met muggengaas zodat er geen mug in of uit kan.
  • Reinig je dakgoot regelmatig en vermijd plasvorming op platte daken door bijvoorbeeld grind of zand te leggen.

 

  • Tip 3: Investeer niet in gif maar in biodiversiteit

Steekmuggen waaronder de tijgermug staan op het menu van vleermuizen, vissen, vogels, amfibieën, kevers, libellen,... Die dieren zorgen voor een natuurlijke bestrijding van de tijgermug op een ecologisch verantwoorde manier. Zorg dus voor rust- en nestplaatsen voor insecteneters in je tuin. Een vogelnestkastje, een vleermuizenkast, plaats voor andere insecten en spinnen of een bio-diverse tuinvijver. Alle bee(s)tjes helpen.

Ga niet zelf aan de slag met pesticiden maar laat dat aan de professionals over.

Rood koper helpt ook tegen de tijgermug. Leg bijvoorbeeld een koperdraad of enkele eurocenten in de dakgoot, in het afvoerputje of een andere plaats met stilstaand water. Rood koper vertraagt en belet de goede ontwikkeling van de muggenlarve. 

Meer info? 

www.muggensurveillance.be