Openbaar onderzoek vervoerregio Kortrijk

17 augustus 202315 oktober 2023

Een gedeelde visie op mobiliteit in onze regio

Toenemend vrachtverkeer, veel gevarieerder fietsverkeer, milieu impact, …  Mobiliteitsproblemen los je niet op in je eentje.  Ze zijn zo complex dat ze de grenzen van steden en gemeenten overstijgen.  Daarom zijn er de vervoerregio’s.  Sinds 2019 werken we in de vervoerregio Kortrijk met alle betrokken gemeenten en mobiliteitspartners aan een gezamenlijke toekomstvisie voor de 13 gemeenten in de regio.  Het gaat ook breder dan mobiliteit alleen, ook klimaat, ruimte, communicatie, … zijn minstens even belangrijk. Het regionaal mobiliteitsplan wordt het kader waarin voor elke mobiliteitsuitdaging staat hoe we dit willen oplossen en welke concrete acties nodig zijn.

De opmaak van een regionaal mobiliteitsplan

Om de uitdagingen in de regio te bepalen, is onderzocht waar de regio vandaag staat op vlak van verkeer en mobiliteit.  Na het bepalen van de kansen, opportuniteiten, zwaktes en bedreigingen voor de regio, zijn de doelstellingen voor mobiliteit bepaald en is de visie voor de regio uitgewerkt.  Zo weet de regio waar ze naartoe wilt, om tenslotte te bepalen hoe ze dat kan bereiken.

De 5 Vs

De ambities voor de vervoerregio zijn vertaald in vijf heldere doelstellingen, de 5 Vs : Vitaal, Vlot, Verkeersleefbaar, Voor iedereen en Vracht.  Ze vatten samen wat de regio, nu en in de toekomst, belangrijk vindt op vlak van mobiliteit.  Wat we in de regio willen realiseren.

De Vs staan voor :

  • Vitaal : kiezen voor duurzame, gezonde en actievere vervoersmiddelen – te voet, de fiets,  deelfiets of openbaar vervoer
  • Vlot : onze verplaatsingen worden korter, sneller of zelfs vermeden
  • Verkeersleefbaar : onze wegen en ruimte moet veilig, gezond en aangenaam zijn
  • Voor iedereen : de infrastructuur en diensten zijn op maat van elke doelgroep
  • Vracht : transport van goederen gebeurt meer over spoor en water

Onze visie in drie pijlers

Om de ambitieuze doelstellingen te bereiken, is een heuse mobiliteitstransitie nodig.  Dit vraagt om een volledige aanpak.  De visie van de vervoerregio op mobiliteit bestaat dan ook uit drie pijlers: gedrag, ruimte en het mobiliteitsaanbod.  De doelstellingen zijn enkel te bereiken door in te zetten op alle pijlers tegelijkertijd: zowel ons verplaatsingsgedrag, de ruimte waarbinnen we ons verplaatsen als het mobiliteitsaanbod moet veranderen.  De pijlers moeten elkaar versterken en er is een versnelling nodig op alle drie tegelijk.  Het mobiliteitsplan geeft per pijler aan waar we vandaag staan, waar we naar toe willen en hoe we dit gaan bereiken. 

Bouwstenen en acties

Voor elk van de pijlers geven verschillende bouwstenen globale oplossingen of een aanpak aan die aangeven wat er moet gebeuren om de doelstellingen te bereiken. De vervoerregio wil bijvoorbeeld inzetten op verspreiden van goede voorbeelden te verspreiden, watergebonden bedrijvigheid stimuleren, een fijnmazig netwerk aan fietsverbindingen realiseren, …

Het actieplan tenslotte maakt de nodige stappen nog specifieker.  Hoe de gewenste mobiliteitsontwikkeling gerealiseerd wordt en wie daarvoor verantwoordelijk is. 

 

mobiliteitsplan 2023

Samenwerken als sleutel tot succes

Om dit regionaal mobiliteitsplan op te maken, te evalueren en verder op te volgen staat de vervoerregio aan het stuur.  Zij raadplegen hiervoor op regelmatige basis specialisten, belangenorganisatie, …  Ook de burger werd eerder bevraagd en kan zich steeds informeren via de website van de vervoerregio Kortrijk. 

Niet alleen voor de opmaak van dit plan, maar om uiteindelijk het verschil te kunnen maken op mobiliteitsvlak is samenwerking nodig. Tussen uw gemeente, andere overheden, met verschillende betrokken partners, maar ook met u als gebruiker van onze ruimte en infrastructuur.  Elke burger is nodig om deze visie waar te maken.

Het plan inkijken? 

Het regionaal mobiliteitsplan leggen we jullie voor via een openbaar onderzoek dat zal lopen van 17.08.2023 tot en met 15.10.2023.

Het plan kan ingekeken worden op volgende locatie: