Het landschap in het oeuvre van José Vermeersch

Waar
Atelier José Vermeersch
Lampernisbeekstraat 3a, 8860 Lendelede
Wanneer
Van 9 september 2017 tot 1 oktober 2018 (vr van 15:00 tot 18:30, za van 15:00 tot 18:30, zo van 15:00 tot 18:30)
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
Fax: 0474134243

Tentoonstelling ‘ Het landschap in het oeuvre van José Vermeersch ‘
De vzw. ATELIER JOSE VERMEERSCH is ondergebracht in het atelier van beeldend kunstenaar José Vermeersch (1922 – 1997). Het atelier met tentoonstellingsruimte werd gebouwd te Lendelede naar eigen ontwerp in de periode 1962-1964. Begin de jaren ‘70 werden er de hal en de stockageruimte aan toegevoegd. José Vermeersch beeldhouwde, schilderde en presenteerde er zijn werken. Hij ontving er tal van bezoekers vanaf het jaar 1964 en organiseerde er verschillende tentoonstellingen en projecten ( oa. een veldoven) tot aan zijn overlijden in december 1997.
In 2010 werd het atelier opengesteld voor het publiek naar aanleiding van ‘Dorp in de Kijker’, een project van ‘vzw Toerisme Leiestreek’ waarvoor de gemeente Lendelede was uitgekozen. Dit was de start om het atelier nieuw leven in te blazen en er een kunstcentrum van te maken onder de naam vzw ATELIER JOSE VERMEERSCH. Vier tentoonstellingen en een workshop hebben er sindsdien plaatsgevonden (2010 ‘Atelier Jose Vermeersch’, 2011 ‘Ø75 centimeter’ , 2012 ‘Het Dier’ in het oeuvre van J.V., 2014 ’68-69 ’ – schilderijen van J.V.). Deze vier projecten kregen de steun van de gemeente Lendelede.
Het uitgangspunt van Atelier José Vermeersch is om het werk van José Vermeersch te ontlsuiten door middel van een archief die in het atelier is ondergebracht en er op regelmatige basis tentoonstellingen te organiseren (1 à 2 tentoonstellingen per jaar) . Minder of niet gekende aspecten uit het oeuvre van José Vermeersch worden er belicht. Er is ook plaats zijn voor losstaande tentoonstellingen die worden omkaderd door een literaire, filosofische of muzikale activiteit. De artistieke leiding is in handen van Rik Vermeersch, oudste zoon van José Vermeersch en zelf beeldend kunstenaar. Er wordt ook een keramische werkplaats ingericht waar projecten worden gepland onder leiding van Robin Vermeersch, kleinzoon en eveneens beeldend kunstenaar.
Het is de wens om met ‘ ATELIER JOSE VERMEERSCH ’ het oeuvre van José Vermeersch levendig te houden en dat het een interessante ontmoetingsplaats wordt voor kunstenaars en kunstliefhebbers.
In de komende tentoonstelling, ‘ Het landschap in het oeuvre van José Vermeersch ‘ wordt voor het eerst het landschap in het oeuvre van José Vermeersch belicht. Het diverse werk is een ongekend aspect van de ‘ schilder ’ José Vermeersch en wordt hier voor het eerst los van het gekende werk tentoongesteld. José Vermeersch was in zijn ganse carrière als schilder geboeid door het landschap. Zijn eerste knap geschilderde landschappen dateren van 1940. In zijn diverse landschappen bewees hij zijn talent als colorist, zijn zin voor compositie, aandacht voor het sprekend detail en zijn beheerst vakmanschap en diep gemoed. Na het menselijk figuur en het dier boeide het landschap hem het meest. Zijn leven lang is hij ermee bezig geweest. Zijn jeugdperiode (1940-1945), de jaren (1962-1965) en zijn laatste twee levensjaren (1996-1997) waren de meest actieve voor wat het landschapschilderen betreft.
Deze tentoonstelling biedt een mooi overzicht van dit ongekende aspect binnen zijn oeuvre.

Bron: UiTinVlaanderen.be