Baekelandt broodje

Wie was LODEWIJK BAEKELANDT (Lendelede 1774- Brugge 1803)

Was het een brutale bendeleider of was hij een kruimeldief die door het systeem en de toenmalige media verkeerdelijk als schurk werd afgeschilderd?

Feit is dat Lodewijk Baekelandt geboren werd aan de Lendeleedse stinkeputten (de toenmalige roterijen in wat nu de Roterijstraat heet). Een gewone thuissituatie was het niet want in de arme, vuile, rottende buurt was het bittere armoede troef. Neem daarbij dat Lodewijk geboren werd uit een relatie van zijn moeder met haar stiefvader. De vader kon het niet aan en trapte het af... Als zoonlief zes wordt, windt moeders nieuwe echtgenoot er geen doekjes om : "'t is ik of 't is hem". Lodewijk belandde zo op straat.

Van toen af moest hij zelf zijn BROOD verdienen. Hij kluste als stalknecht, als landbouwhulpje om uiteindelijk bedelaar te worden (toen een job als een ander).

Ondanks het feit dat hij niet zoveel te eten kreeg, groeide hij toch uit tot een reusachtig figuur. Ondertussen had hij vernomen dat hij als soldaat bij het Frans leger zeker zou zijn van zijn STUUTJES en in 1795 ging hij dan ook in dienst.

Bevelen opvolgen was echter zijn ding niet en hij deserteerde. Zo kwam het dat hij onderdook in het Vrijbos en daar zijn latere vrienden (?) leerde kennen. Hij ging in de leer bij de bende van Busschaert, maar in 1801 stond hij aan het hoofd van zijn eigen groep'ke: de Bende van Baekelandt.

Toen hij enkele maanden later opgepakt werd, was zijn rol uitgespeeld.

Op het proces dat twee jaar later in Brugge volgde, verklaarde hij: "Mijnheer de juge. het was mij niet te doen om zinloos geweld. Maar ik had honger en bovendien wist ik wie er in de streek goed brood had. Ja. ik ging brood vragen en toen ze het me niet direct gaven, of helemaal niet wilden geven ... "Ja, van 't een kwam 't ander".

Gelukkig komt er vandaag geen geweld meer aan te pas om een goed brood te vinden.

Gelukkig sloegen de Lendeleedse bakkers de handen in elkaar om een brood naar aloude traditie, met respect voor de ingrediënten, samen te stellen.

Gelukkig kunnen we het BAEKELANDT BROODJE gewoonweg bij onze plaatselijke bakkers bestellen.

Krachtvoer is het, de geschiedenis bewees het reeds, de toekomst lacht je tegemoet.

  • Samenstelling: tarwe, rogge, lijnzaad, sesamzaad, soya, zonnebloempitten en honing (is méér dan een waardige vervanger voor suiker).
  • Is een gezamenlijk initiatief van en exclusief te verkrijgen bij: bakkerij Neirinck, Lendelede (051 31 80 40), bakkerij Frank, Sint-Katharina (056 35 10 16) en bakkerij Thomas, Lendelede (051 30 00 13)