Coronavirus: overzicht relevante bepalingen lokale economie

update 60 - FAQ en overzicht evenementen

Relevante documenten


Eerder al beschikbaar

Nieuw

Ons overzicht ‘Regels per sector’ passen we niet meer aan, gezien het beperkte aantal sectoren dat nog (sterk) onderhevig is aan de coronamaatregelen.

Enkele aandachtspunten


  • In de handel en de B2C-dienstverlening is er al heel wat vereenvoudigd. De mondmaskerplicht blijft er wél nog gelden:

    • in de winkels en winkelcentra (MB, art. 25)
    • voor de contactberoepen (Gids voor de heropening van de handel, p. 8)
    • alle andere sectoren (vrije beroepen en zelfstandigen) zonder lichamelijk contact (Gids voor de heropening van de handel, p. 10).
    • en steeds ‘wanneer het onmogelijk is om de regels van social distancing na te leven’ (MB, art. 25)
  • Heel wat horecaondernemers schakelden de voorbije maanden over naar afhaal en/of belevering.  Zij konden hierbij gebruik maken van de tijdelijke vrijstelling voor het bezit van een vergunning ‘ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’, de zogenaamde handelaarsvergunning.  Deze vrijstelling loopt echter af op 30 september 2021. Na deze datum is het bezit van die vergunning weer verplicht voor elk verkooppunt van alcohol(houdende dranken).

Overzicht evenementen


De bepalingen over de evenementen zijn best complex. Om u enigszins wegwijs te maken in dit kluwen, bundelden we de meest relevante aspecten (CERM/CIRM of CST, social distancing, mondmaskerplicht, dansen/niet, luchtkwaliteit, horecaregels) in een handig overzicht.

Samen met de FAQ Evenementen (beschikbaar op de website van het Nationaal Crisiscentrum) vormt dit overzicht een goede basis voor de beoordeling van initiatieven (evenementen, congressen, voorstellingen, …) en een correct verloop ervan.