02.02.2020

Gepubliceerd op Maandag 27 januari 2020

2 februari 2020, ofwel 02.02.2020

Op deze dag wil het gemeentebestuur van Lendelede symbolisch het startschot geven voor de beleidskeuze om gedreven in te zetten op meer openbaar groen.

02.02.2020, ofwel 02.02.2020

Op deze dag plant het gemeentebestuur van Lendelede een boom. Een boom die ons de nodige zuurstof en energie zal geven om de komende jaren nog meer bomen te planten.

Waarom bomen planten?

Bomen planten is veruit de meest efficiënte manier van klimaatadaptatie en voor een betere leefomgeving. Bomen vinden we overal, maar in Lendelede willen we er graag nog meer! Alle bomen, ook deze op het openbaar domein, leveren diensten, ecosysteemdiensten. Hetgeen deze diensten bijdragen zijn niet te onderschatten.

Bomen houden stof vast en absorberen bepaalde gassen. Ze brengen verkoeling en gaan hittestress tegen. Dit doen ze door jaarlijks honderden liters water te verdampen die de warmte van de omringende lucht opneemt.

Door bomen aan te planten in dicht bebouwde gebieden kan je de natuurwaarde en recreatieve waarde in deze gebieden verhogen. Groen verfraait de omgeving waardoor een dicht bebouwde omgeving aangenamer wordt om er te vertoeven. Bomen zorgen voor de beleving van natuur in een centrum.

Samengevat, bomen aanplanten zorgt voor heel wat voordelen:

  • Door bomen aan te planten in dicht bebouwde gebieden verbeteren we de luchtkwaliteit.
  • Door bomen aan te planten produceren we zuurstof door omzetting van CO2, dankzij de fotosynthese.
  • Door bomen aan te planten zorgen we voor de reflectie van zonnestralen, meer schaduw en een lagere temperatuur in verstedelijkt gebied.
  • Door bomen aan te planten verhogen we de biodiversiteit in onze leefomgeving.
  • Door bomen aan te planten verhogen we de waarde van ons patrimonium

Engagement gemeente Lendelede

De gemeente Lendelede is ambitieus en wil voor elke boom die verdwijnt op het openbaar domein, bijvoorbeeld naar aanleiding van wegeniswerken, twee bomen in de plaats zetten. Lukt dit niet op het openbaar domein, dan willen we graag de burgers betrekken bij onze ambitie.

02.02.2020

Vandaag, zondag 2 februari 2020, planten we een Linde in ‘de bergen’ van de Lijnzaadstraat en de Vlaschaardstraat. De keuze voor een linde is er niet zomaar gekomen. Als de boom in bloei staat is het een zeer goede nectarbron voor bijen. Maar in onze plaatsnaam, Lendelede, zit een verwijzing naar ‘lende’. Lende is het oude woord voor een linde. En zo is de cirkel rond. We planten een linde in Lendelede.

02022020