All for zero : Geef jouw mening over verkeersveiligheid!

Gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021
15 juli 202130 september 2021
affiche all for zero - verkeersveiligheid

De laatste 20 jaar daalde het aantal verkeersdoden in ons land van 1500 verkeersdoden in 2001 naar 640 doden in 2019. Om het aantal ongevallen en het aantal recidivisten in ons land verder te laten dalen moeten we met zijn allen inspanningen blijven leveren. 

 

All-for-zero.be! Laat je stem horen.

Verkeersveiligheid gaat ons allemaal aan. Elk jaar worden er nog te veel levens verwoest op de weg. We moeten ongevallen vermijden opdat iedereen zijn dierbaren veilig en wel kan terugvinden. Door samen te werken kunnen we bouwen aan de verkeersveiligheid van morgen!

Als burger telt jouw stem! Via het platform 'All For Zero!' kan je als burger mee nadenken over verkeersveiligheid en je mening geven over een aantal thema’s zoals “samen op (de) weg, risicogedrag, controles en vorming of begeleiding als alternatieve maatregel”.

Moet een alcoholslot verplicht worden voor iedereen die betrapt wordt met een glaasje te veel? Moeten snelheidsduivels naast een boete ook een verplichte vorming volgen? Dat zijn maar enkele van de vele vragen waarover burgers vanaf nu hun licht kunnen laten schijnen op het nieuwe burgerplatform www.all-for-zero.be .

Alle burgers krijgen tot 30 september de kans om hun gedacht te zeggen over drie grote verkeersveiligheidsthema’s.

  1. Samen op (de) weg: hoe kunnen we de openbare ruimte veiliger maken, rekening houdend met ieders behoeften?
  2. Risicogedrag: waarom brengen we onszelf en anderen in gevaar?
  3. Controles, begeleiding en vorming: welke alternatieve maatregelen en sancties zijn gepast?

De Belg kan op verschillende manieren zijn stem laten horen. Door middel van het invullen van een enquête over de drie hoofdthema’s en/of een deelname aan een burgerpanel. Daarin zullen verschillende burgers in de loop van september in discussie gaan met experts over de verschillende thema’s.

De input van de enquête en de burgerpanels zal gebruikt worden bij de opmaak van een federaal plan voor de verkeersveiligheid.

Het platform is een initiatief van federaal minister Georges Gilkinet, de FOD Mobiliteit en Vervoer en Vias institute. De slogan maakt nog eens duidelijk dat het doel van nul verkeersdoden in België enkel kan bereikt worden als iedereen, zowel burgers, stakeholders en alle beleidsniveau’s samenwerken.