Buxusmot in opmars!

Op meerdere plaatsen in de gemeente is er vraatschade waargenomen aan buxusplanten. Deze worden veroorzaak door de rups van de buxusmot. Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest daardoor tijdelijk zijn sierwaarde, maar gaat er niet dood van. Toch is het beter schade te vermijden.

Wil je weten hoe je met dit probleem kan omgaan? Surf dan naar www.sosbuxusmot.be. Daar kan je tips terugvinden en je inschrijven op een nieuwsbrief. Ook op deze website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) kan je allerhande info terugvinden over het herkennen en bestrijden van de buxusmot.

Geef eerst de buxusplanten een snoeibeurt om haarden met poppen en eitjes te verwijderen. Pluk de rupsen met de hand weg en breng ze in een gesloten zak naar het containerpark. Giet de zak uit in de container van groenafval. Bij de verwerking van het groenafval is de temperatuur hoog genoeg waardoor de eitjes, poppetjes en rupsen worden bestreden. Gooi rupsen en poppen dus niet levend in je eigen groencontainer omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben de buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan ook om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan. 

Aangemaakt op: 24/04/2018