Meer dan 50.000 CurieuzeNeuzen schreven zich in om de hitte en droogte te meten

Gepubliceerd op Zondag 30 mei 2021
Curieuzeneuzen

Onze gemeente neemt opnieuw deel aan ‘CurieuzeNeuzen’, een initiatief van Universiteit Antwerpen, De Standaard en nog een aantal partners. Met dit grootschalig onderzoek (voor en door burgers) worden milieuproblemen aangekaart, gemeten en aangepakt. Vorig jaar onderzocht men de luchtkwaliteit in Vlaanderen. ‘CurieuzeNeuzen in de tuin’ is het thema van dit jaar waarbij men de hitte en droogte onder de loep zal nemen. Door het plaatsen van slimme bodemsensoren kan men dit gedetailleerd meten. De tuin van de bib is een ideale plaats om zo’n sensor te plaatsen. 

Curieuzeneuzen in de tuin

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich voelen in onze tuinen. Er verschijnen dorre plekken in het gras, bomen verliezen tijdens een hittegolf vroegtijdig hun bladeren. Ook akkers en natuurgebieden kreunen onder de gevolgen van hitte en droogte. Hoe wapenen we tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte, en wat maakt dat onze tuin tijdens een hittegolf koel blijft? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Samen met 5.000 burgerwetenschapers, die een slimme sensor in de grond aanbrachten, brengen we droogte en hitte over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart.

Meer dan 50.000 CurieuzeNeuzen schreven zich in om de hitte en droogte te meten. Ook de gemeente Lendelede schreef zich in. Velen hadden zin om deel te nemen aan het grootste burger­onderzoek naar hitte en droogte ooit.

We zijn dan ook heel erg blij dat onze aanvraag is weerhouden. Zo brengen we gedurende 6 maanden de temperatuur van de lucht en de bodem in kaart, evenals de bodemvochtigheid. Ons meetpunt is opgesteld in de tuin van de bibliotheek. Spijtig genoeg heeft onze gazondolk wat kuren en worden niet alle resultaten dagelijks doorgestuurd via het Internet of Things. Gelukkig worden de dagelijks gegevens bewaard en kan je enkele dagen later alles netjes raadplegen. Een puberende gazondolk dixit de organisatie. Curieus naar onze meetgegevens? Surf naar deze website om alle resultaten te zien.

Sinds kort is er een kaart beschikbaar die alle 5000 gazondolken weergeeft. Zo kan je ons meetpunt vergelijken met 3 andere meetpunten in onze gemeente of met de 4996 andere meetpunten in Vlaanderen.

Raadpleeg de kaart

Lees er hier alles over