De Signaal Switch: Stopzetting analoge radio- en televisiesignaal

Gepubliceerd op Woensdag 20 januari 2021

In het najaar 2019 kondigde Telenet aan dat het in de loop van 2020 het analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel stop zal zetten. Deze verouderde technologie neemt veel ruimte in op het kabelnetwerk. Daarom lanceert Telenet "De Signaal Switch".

Radio

Tussen 11 februari en 22 april 2020 werd het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld. Het gaat alleen om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wanddoos in huis zijn verbonden. Radio luisteren in je auto zal bijvoorbeeld nog steeds werken. Alle klanten ontvingen een brief of e-mail waarin uitgelegd wordt hoe ze kunnen nagaan of hun radiotoestel nog zal werken. Oplossingen zijn onder andere naar de radio luisteren via een decoder van Telenet, via internetradio of kiezen voor DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard. Uiteraard kunnen klanten nog altijd analoge radio beluisteren via een radioantenne. Telenet bezorgt alle televisieklanten die dat vragen een gratis radioantenne. De communicatie, oplossingen en impact van het afschakelen van het radiosignaal werd reeds getest in netwerkregio's Beringen en Lochristi afgelopen najaar. De omschakeling gebeurde daar soepel.

Televisie

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel ging van start in december 2020. Vanaf 8 weken voor het afsluiten komt er een boodschap op alle zenders. Na het afsluiten van het analoge televisiesignaal krijgen klanten een pancarte te zien met meer informatie. Voor een groot deel van de klanten volstaat het om één keer de instelling van hun tv-toestel aan te passen. Ze kunnen dan de vertrouwde zenders ontvangen via een nieuw digitaal signaal. Daarvoor heeft de klant wel een tv-toestel van maximaal negen jaar oud nodig. Andere oplossing bestaan uit het aansluiten van een digicorder of digibox

Wanneer is Lendelede aan de beurt?
Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel ging van start in december 2020. Vanaf de zomer voorziet Telenet een toepassing waarbij klanten op basis van hun klantnummer kunnen nagaan wanneer zij aan de beurt zijn. Let wel op: onze netwerkregio’s lopen niet precies gelijk met de gemeentegrenzen. Hierdoor is het mogelijk dat verschillende inwoners van eenzelfde gemeente toch op een andere datum afgeschakeld worden. Telenet kan geen afzonderlijke informatie over geven over het aantal inwoners per gemeente dat nog analoog kijkt. 

Oplossingen? Hulp nodig?  
Op de website 
www.telenet.be/signaalswitch vinden klanten filmpjes en informatie om na te gaan of ze nog analoog kijken of luisteren. Ze vinden er ook een stappenplan om de instellingen van hun televisietoestel aan te passen.  Wie geen internettoegang heeft, kan ook altijd terecht in het contactcenter (015 66 66 66) voor meer duiding en hulp.