De vuilniszak beschermen tegen ongewenste indringers

Gepubliceerd op Vrijdag 15 mei 2020

Katten, ratten en ongedierte zijn dol op afval, en zeker etensrestjes. Dit zorgt echter vaak voor opengescheurde afvalzakken, met onaangename gevolgen, zowel voor de omwonenden als de ophalers. Vaak gebruiken mensen allerhande trucjes om dit tegen te gaan, maar deze zijn niet allemaal toegelaten.

Het gebruik van chemische producten, zoals azijn, bleekwater of peper, is altijd verboden. Deze stoffen kunnen brandwonden, allergische reacties en problemen aan de luchtwegen bij de ophalers teweegbrengen. Bij warm weer dragen de ophalers hun ‘zomer-veiligheidskledij’ met korte broek waardoor ze nog minder beschermd zijn. Daarom vragen wij om bovenstaande trucjes niet meer te gebruiken, behandelde vuilzakken zullen vanaf heden geweigerd worden.  Ook een ton (met of zonder deksel) of een andere beschutting waarin je je afvalzak deponeert, mag niet. Dit bemoeilijkt ergonomisch het ophalen en zorgt ervoor dat de ophaling veel trager verloopt.

Er zijn preventieve middeltjes om deze ongewenste indringers uit je afvalzak te houden. Men kan ervoor zorgen dat er minder eetrestjes in de zak verdwijnen. Gebruik dus maximaal restjes voor een nieuwe maaltijd, da's nog lekker ook! Bekijk extra tips op www.voedselverlies.be. Vele voedselrestjes kunnen aan de kippen of huisdieren gegeven worden. Daarnaast kan je eetrestjes ook verpakken in plastic potjes (botervlootje, van de slager, …) om de geur te maskeren. Tenslotte helpt het ook om het afval even in te vriezen en dan pas net voor het buitenzetten in de afvalzak te steken. 

Wanneer er maden in de vuilniszak zitten kan het helpen om een tak klimop toe te voegen.  Deze plant is namelijk giftig voor maden. Wist je trouwens dat lavendel een ‘natuurlijke’ vijand is  van maden?  Zowel verse lavendel, als een luchtverfrisser werken voor deze truc.

Een maatregel die meer effect lijkt te hebben tegen dieren op zoek naar een snelle hap, is het plaatsen van een stok met reflecterende items. Hang bijvoorbeeld enkele oude cd’s met een touwtje aan de stok en plaats deze in de buurt van je afvalzak of prik ze naast je zak in het gras indien mogelijk. Door de beweging en de weerkaatsing van licht zou dit ongewenste dieren afschrikken.