Expo 100 jaar José Vermeersch afgelopen: bijna 12.000 bezoekers

Gepubliceerd op Donderdag 17 november 2022
jose vermeersch

De expo naar aanleiding van 100 jaar José Vermeersch sloot zondagavond de deuren, en is een enorm succes gebleken. Sinds de opening half september kwamen bijna 12.000 bezoekers naar Lendelede, Rumbeke en Kortrijk afgezakt. Of gemiddeld zo’n 1000 bezoekers per weekend. De organisatoren spreken van een overdonderend succes.

Al van op de eerste dag van de expo, op zaterdag 17 september, liep het storm,” vertelt Rik Vermeersch, zoon van de 100-jarige kunstenaar en mede-curator van de expo’s. “We noteerden vanaf het openingsweekend meer dan 1000 bezoekers, en mensen kwamen echt van ver buiten West-Vlaanderen naar het Atelier Vermeersch in Lendelede afgezakt, om het werk van mijn vader te zien. Dat overtrof onze verwachtingen, maar stemt ons erg gelukkig.”

Ook tijdens de daaropvolgende weekends bleven de bezoekersaantallen bijzonder hoog in Lendelede, Rumbeke en Kortrijk. Gemiddeld zo’n 1000 bezoekers per weekend -de expo’s waren telkens te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag. Afgelopen zondag, 13 november, was het definitieve einde van de  tentoonstellingen. Uiteindelijk kwamen 11.823  mensen langs.
Bijna 5.500 bezoekers voor het Atelier in Lendelede, iets meer dan 3.600 bezoekers voor De Patria in Kortrijk, en zo’n 2.700 mensen bezochten ook het Kasteel van Rumbeke.

Ook de diverse uitgaves die naar aanleiding van de verjaardagsexpo zijn uitgegeven, vielen in de smaak: in totaal werden zo’n 550 boeken verkocht.

Bekijk hier de boeken van José Vermeersch in de bib van Lendelede

  PERSOONLIJKE BAND

  Heel wat bezoekers bleken een persoonlijk verhaal te hebben over een ontmoeting met José Vermeersch, of hebben een werk van zijn hand thuis staan. Ook via de sociale mediakanalen die voor de expo’s opgezet waren, werden vele verhalen en foto’s gedeeld. Een bewijs dat het werk en de nalatenschap van José Vermeersch als een van de toonaangevende Belgische beeldend kunstenaars van de 20ste eeuw, niet vergeten is. Tegelijk hebben heel wat mensen dankzij de verjaardagsexpo zijn werk herontdekt of voor het eerst ontdekt, net als het gerenoveerde Atelier Vermeersch in Lendelede. Heel wat mensen uit de streek, maar evengoed uit de rest van België. Er waren bezoekers uit Hasselt, Luik, Neerpelt, en ook Nederlanders en zelfs Britten kwamen voor deze expo naar Lendelede afgezakt.

  Heel veel mensen ontdekken nu pas Atelier José Vermeersch. Je voelt dat ze blij zijn om eens in zijn werkruimtes te kunnen vertoeven. Ik merk dan zijn werk jong en oud aanspreekt en heel veel mensen ontroert,” aldus Robin Vermeersch, curator van de expo in Lendelede. “Dat zoveel mensen de inspanning zouden doen om tot hier te komen, en de expo’s én de omgeving waar mijn grootvader z’n leven lang woonde en werkte, te ontdekken, is voor onze hele familie een ongelooflijke ervaring.”

  Ook het gemeentebestuur van Lendelede is uiterst tevreden over de verjaardagstentoonstelling en de herdenking van hun ereburger José Vermeersch. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de kunstenaar, bracht Lendelede de José Vermeersch Wandelroute opnieuw uit, aangevuld met geluidsfragmenten bij bijzondere plaatsen onderweg. “Sinds het openingsweekend half september gingen er meer dan 2.000 gratis wandelkaarten de deur uit. Het is een plezier om de vele wandelaars uit heel Vlaanderen te zien genieten van onze mooie landelijke gemeente,” vertelt Wim Dierick, coördinator vrije tijd in Lendelede.

  Met dit project zijn Toerisme Leiestreek vzw en Westtoer samen met de familie Vermeersch en de gemeente Lendelede er ook in geslaagd om de regio toeristisch op de kaart te zetten voor een nieuw publiek. “Heel wat bezoekers deden meerdere locaties aan, en trokken van Lendelede naar Kortrijk en Rumbeke, om ook de andere expo’s te bezoeken. Daardoor konden ze de Leiestreek ook op een andere manier leren kennen,” vult Sabien Lahaye-Battheu als voorzitter Westtoer verder aan.

  Het Atelier Vermeersch sluit nu even de deuren, maar de bedoeling is zeker om de erfenis van José Vermeersch levend te houden. Volgend jaar plant de vzw twee nieuwe expo’s, in de lente en in het najaar. Vanaf 2024 start de vzw Atelier Vermeersch met nieuwe kunstenaarsresidenties in het pand, en zullen de kunstwerken van artiesten die er komen werken en verblijven worden tentoongesteld.
  De Wandelroute José Vermeersch in Lendelede blijft ook beschikbaar.

  Info: