Heb je het moeilijk? Jouw sociale dienst is ook op afstand dichtbij

Gepubliceerd op Maandag 04 januari 2021

COVID-19 zorgt niet alleen voor een gezondheidscrisis; veel mensen hebben het er ook financieel moeilijker door. De federale overheid geeft de OCMW’s daarom extra middelen.

De 14 OCMW’s die bij W13 zijn aangesloten, zetten die in op minimaal 4 thema’s: wonen en energiearmoede, psychosociale hulp, digitale kloof en kinderarmoede. Al is de boodschap wel ruimer: iedereen die het moeilijk heeft, kan hulp krijgen.

De federale overheid maakte 125 miljoen euro extra vrij voor de OCMW’s. Daarmee kunnen  ze mensen ondersteunen die door de coronacrisis inkomensverlies of koopkrachtverlies leden.

De 14 OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Zwevegem) kunnen in totaal 1,8 miljoen euro extra steun inzetten.

Woonnoden en psychosociale hulp

De 14 OCMW’s beslisten samen dat ze burgers die het door COVID-19 financieel moeilijk hebben op minstens 4 vlakken willen ondersteunen: wonen en energie, psychosociale hulp, de aanpak van digitale ongelijkheden en kinderarmoede. “Die gezamenlijke beslissing is nog maar eens een bewijs dat de Zuid-West-Vlaamse OCMW’s goed samenwerken”, zegt Talitha
Hollander, armoede-expert bij W13.

Voor wat de woonnoden van burgers betreft kunnen de OCMW’s tussenkomen bij huurachterstal van zowel private als sociale huurders, hypotheekkosten en facturen van water en energie.

Wat wel eens onderschat wordt, is de impact van COVID-19 op het psychosociaal welzijn van mensen. Het is belangrijk dat wie het mentaal moeilijk heeft hulp zoekt. Maar die is voor de kwetsbaren onder ons vaak te duur. Door een tussenkomst voor psychosociale hulp willen de OCMW’s deze financiële drempel wegnemen.

Digitale ongelijkheid en schoolkosten

De 14 OCMW’s willen in overleg met onder meer de scholen ook de digitale ongelijkheid helpen bestrijden door ervoor te zorgen dat mensen in een kwetsbare situatie over de nodige hardware en software beschikken. Heel belangrijk omdat vandaag veel zaken digitaal gebeuren: dienstverlening en telewerken bijvoorbeeld, maar ook het onderwijs en activiteiten van de VDAB.

Last but not least is er de strijd tegen de kinderarmoede, waarop de 14 OCMW’s blijven inzetten. Daarom zullen de OCMW’s de gezinnen die het financieel moeilijk hebben ondersteunen bij het betalen van schoolkosten.

De 14 OCMW’s benadrukken hierbij dat iedereen die het door COVID-19 moeilijk heeft bij hen kan aankloppen. Het volstaat om contact op te nemen met de sociale dienst van de gemeente.

Die blijft ook vanop een afstand dicht bij de mensen.