Help jij je buurt veilig houden? Dat kan met BIN & SAVE

Gepubliceerd op donderdag 25 november 2021

BIN Buurtinformatienetwerk

Een Buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en lokale politie. Burgers melden informatie aan lokale politie of aan de coördinator. Dit werkt drempelverlagend als mensen niet vlug geneigd zijn om naar de politie te stappen. De politie evalueert de inlichtingen en, indien nodig, brengt de coördinator alle BIN-leden op de hoogte.  

Om deze doelstelling te bereiken, wisselen de BIN-medewerkers en de politie informatie uit volgens een procedure die op voorhand is afgesproken. Daarnaast worden ook preventietips verspreid. 

Ontvang de SAVE-berichten

Indien je de SAVE berichten wil ontvangen, kan je je lid maken van Bin Lendelede.

Of

Een mailtje sturen naar: preventieteam@kortrijk.be

Met volgende gegevens:

  1. Naam & voornaam
  2. Adres
  3. Persoonlijk gsm nr
  4. Persoonlijk emailadres

 

Voorbeeld van zo'n SAVE-bericht zie je hieronder:

savenetwerk

Diefstal uit tuinhuisjes.

Dit weekend werden in de omliggende gemeentes enkele diefstallen vastgesteld uit tuinhuisjes. Steeds gaat het hier om diefstal van fietsen. Wees dus alert en sluit je tuinhuis af met een degelijk slot. Een afsluitbare grendel of ketting kunnen een waardig alternatief zijn als het bestaande deurslot onvoldoende is.

Sluit je fietsen steeds af in het tuinhuis. Verschillende fietsen sluit je beter aan elkaar, maar check eens of er een mogelijkheid bestaat om een voetanker te installeren. Hierdoor worden je fietsen aan de grond vastgemaakt. 
Laat zeker je fiets labelen bij het preventieteam van de stad Kortrijk of bij de lokale politie.

Berg zeker je werkmateriaal op in een gesloten kast in het tuinhuis. Zo kunnen dieven hier geen gebruik van maken. Wees alert, en meld verdachte handelingen.

Pas op met te mooie aanbiedingen.

Black Friday, het shop-moment bij uitstek. Maar weet dat oplichters dit evenement zullen gebruiken om je vertrouwen te misbruiken. Wees dus kritisch bij te mooie aanbiedingen. Krijg je verdachte mails in je mailbox, stuur die dan zeker door naar verdacht@safeonweb.be. Deze overheidsdienst kan de linken in deze berichten laten blokkeren. Zo verkom je meer onheil. 

Verdachte mails van ITSME of financien.be.

Momenteel zijn er terug phishingmails verspreid met als afzender …@financien.be of …@itsme.be.  Trap niet in de val. Check steeds de afzender door met de rechtermuisknop op de afzender te klikken. Hierdoor zie je het reële adres van de afzender. Toch twijfel, neem contact op met verdacht@safeonweb.be.

Installeer de SAFEONWEB app.

Safeonweb heeft nu ook een app waarmee je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte blijft. Deze applicatie waarschuwt je voor cyberdreigingen en online oplichting. Maak gebruik van de safeonweb-app om je toestellen beter te beveiligen. Via deze link vind je alle info.

Cyberpreventie.be

De lokale politiezone heeft samen met andere zones en het preventieteam van de stad Kortrijk een website online geplaatst waar veel info te vinden is omtrent cybercriminaliteit. De catalogus bevat tal van preventietips, campagnes, en websites om je nog beter te wapenen tegen cybercriminaliteit. Check die zeker ook.