Identiteitskaart of rijbewijs verloren? Reispas gestolen?

Ga zo snel mogelijk naar het gemeentehuis voor je aangifte. Niets vervelender dan het verliezen van je identiteitsdocumenten. Of nog erger, na een namiddagje shoppen kom je thuis en je portefeuille is gestolen. Een heleboel gedoe en heen en weer lopen. Gelukkig hoeft dat nu niet langer.

Dankzij een aantal aanpassingen in het federaal computersysteem én goede afspraken met de politiezone Vlas, hoef je in Lendelede sinds 1 juni 2018 niet meer naar het politiekantoor om het verlies of de diefstal van een identiteitskaart (eID-kaart en KidsID), rijbewijs en/of reispas te melden. Je kan meteen terecht in het gemeentehuis van Lendelede. Dat zorgt voor een enorme tijdswinst, want nu kan je langskomen om je voorlopig identiteitsbewijs op te halen en tegelijk je nieuwe kaart aan te vragen. Hoe gaat het in zijn werk?

Hoe gaat het in zijn werk?

Ben je je identiteitskaart, Kids-ID of reispaspoort verloren of gestolen?

  • Bel eerst naar DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123. Deze dienst is 24u/24u bereikbaar en zorgt ervoor dat niemand misbruik van je kaart en/of reispaspoort kan maken. Kijk alles goed na vooraleer je hen contacteert, want het blokkeren is onomkeerbaar. DOC STOP zal aan de hand van een aantal vragen je identiteit nagaan.
  • Ga zo snel mogelijk langs bij de dienst burgerzaken van de gemeente Lendelede. Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en op dinsdagnamiddag van 13u30 tot 18u. Zaterdag van 9u30 tot 11u30, behalve tijdens de maanden juli en augustus.
  • Breng een nieuwe, recente pasfoto mee die voldoet aan de normen (maximum 6 maanden oud). Als je geen recente pasfoto meer hebt, kan je tijdens de kantooruren pasfoto's nemen in onze pasfotocabine. Voor 6 euro krijg je 6 pasfoto's die aan alle wettelijke normen voldoen.

Alle te vernieuwen documenten moeten contant betaald worden. Dit kan cash, met bancontact of Payconiq. De gemeente stuurt jouw aangifte door naar de politie die bij diefstal een proces-verbaal opmaakt. Als je dat wil, krijg je enkele dagen later een kopie van dit proces-verbaal in je brievenbus.

Ben je je rijbewijs verloren of gestolen?

  • Ga zo snel mogelijk langs bij de dienst burgerzaken van de gemeente Lendelede. Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en op dinsdagnamiddag van 13u30 tot 18u. Zaterdag van 9u30 tot 11u30, behalve tijdens de maanden juli en augustus.
  • Meestal gebruiken we de foto van je identiteitskaart.

Alle te vernieuwen documenten moeten contant betaald worden. Dit kan cash, met bancontact of Payconiq. De gemeente stuurt jouw aangifte door naar de politie die jouw rijbewijs internationaal seint, en bij diefstal een proces-verbaal opmaakt. Als je wilt, krijg je enkele dagen later een kopie van dit proces-verbaal in je brievenbus.

Wettelijk gezien is deze nieuwe regeling nog niet mogelijk voor verblijfskaarten. Wie zijn verblijfskaart verliest of gestolen wordt, moet wel nog eerst naar het politiecommissariaat.

Wil je meer info? Contacteer dan vrijblijvend de dienst Bevolking van Lendelede via het nummer 051 33 63 00 of via bevolking@lendelede.be.

Aangemaakt op: 25/05/2018