"Ik kies voor het leven"

Orgaandonatie redt levens. Laat je familie weten hoe je tegenover orgaandonatie staat.

In ons land wachten meer dan 1000 mensen op een nieuw leven via orgaantransplantatie. Elk jaar sterven er 100 mensen omdat er te weinig organen zijn. 1 orgaandonor kan tot acht levens redden. Praat daarom met je familie over orgaandonatie en laat je registreren.

Waarom registreren als donor?

In ons land is iedereen eigenlijk orgaandonor. De wet over orgaan- en weefseldonatie bepaalt dat iedereen donor is, tenzij er officieel verzet aangetekend werd.

In de praktijk gaan artsen na of iemand geregistreerd is als donor. Is dat niet het geval, zullen de nabestaanden gevraagd worden hoe de overledene tegenover orgaandonatie stond. Een moeilijk gesprek op een moeilijk moment.

Daarom is het belangrijk dat je praat met je familie over donatie, zodat ze jouw mening kennen. En nog belangrijker, laat je registreren als orgaandonor.

Hoe registreren?

Je officieel registreren als orgaandonor kan snel en eenvoudig op de dienst bevolking van de gemeente.

  • Neem je identiteitskaart mee.
  • Een medewerker zal je vragen een registratieformulier in te vullen. Eventueel kan je dat op voorhand doen, het formulier kan je hier downloaden.
  • De medewerker past de gegevens in het rijksregister aan en geeft je een ontvangstbevestiging mee.

Van mening veranderd? De registratie kan je bij de gemeente herroepen.

 

Door de grote nood aan organen en de steeds betere medische technieken kan je na je dood ongeacht je leeftijd het verschil maken voor anderen.

 

Onder het motto "Ik kies voor het leven" zal er op 14 oktober in Lendelede extra aandacht gevraagd worden voor orgaandonatie.

Aangemaakt op: 16/09/2018