Je bent meer brandweer dan je denkt! Word vrijwillig brandweerman/-vrouw in bijberoep.

Een hart voor hulpverlening? Dan ben je misschien wel meer brandweer dan je denkt en is een job in bijberoep bij de brandweer wel iets voor jou. Want de West-Vlaamse brandweer zoekt jou! Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, maar wel gemotiveerde mensen die graag helpen waar ze kunnen. In een team dat voor elkaar door het vuur gaat. 

Zo word je brandweerman/-vrouw

1. Voorwaarden

Kan je onderstaande afvinken? Dan kan je doorgaan naar stap twee: het behalen van het Federaal Geschiktheidsattest. Eenmaal dat op zak, dan is de volgende stap gezet om vrijwillig brandweerman/-vrouw in bijberoep te worden! 

  • EU-burger
  • Meerderjarig
  • Rijbewijs B
  • Je geniet van burgerlijke rechten
  • Je dienstplichtwetten zijn in orde
  • Attest goed gedrag en zeden

2. Behaal het Federaal Geschiktheidsattest (FGA)

Om je kandidaat te stellen als brandweervrijwilliger, behaal je eerst het federaal geschiktheidsattest (FGA). In West-Vlaanderen organiseert brandweerschool Wobra uit Zedelgem deze proeven, die volgende omvatten: 

  1. Cognitieve proef: peiling naar je algemene en parate kennis
  2. Handvaardigheids- en fysieke proef: indien geslaagd voor de cognitieve proef

Deelnemen? 

  • Inschrijven voor de eerste sessie kan vanaf 3 mei.
  • Inschrijven voor de tweede sessie kan vanaf 28 juni.

De registratie hiervoor gebeurt via www.ikwordbrandweer.be. Hier vind je ook een duidelijke richtlijn terug rond de proeven. 

3. Ga aan de slag bij een hulpverleningszone

Het FGA behaald? Proficiat! Dan kan je aankloppen bij de hulpverleningszone in je buurt. In Zuid-West-Vlaanderen is dat hulpverleningszone Fluvia.

Vrij solliciteren kan steeds via solliciteren@hvzfluvia.be. De sollicitatievoorwaarden zijn terug te vinden via www.hvzfluvia.be. 

Om alle geïnteresseerde kandidaat-brandweermannen/-vrouwen al een eerste voeling te geven met de brandweerwereld, zet Fluvia de deuren open. Mensen kunnen tijdens deze infosessies vrijblijvend kennismaken met het proces dat wordt doorlopen om brandweerman/-vrouw te worden. En bovendien kan die eerste sfeer worden opgesnoven. 

Iedereen welkom op zaterdag 6 mei om 10u30 bij post Lendelede. 

 

 

Zie ook

Aangemaakt op: 11/06/2017