Lendelede engageert zich voor orgaandonatie

Gepubliceerd op Dinsdag 14 juli 2020

Registreren als orgaandonor kan sinds 1 juli 2020 online met een eenvoudige muisklik via  ​www.mijngezondheid.be​. Reden te meer voor Make Belgium Great Again om het thema nog eens in de verf te zetten in een speciale uitzending. Frances Lefebure praat met onder meer Martine Vanooteghem.

Haar zoon Senne is enkele jaren geleden gestorven in een verkeersongeluk. De beslissing om zijn organen te doneren betekende voor haar een troost in de moeilijkste periode uit haar leven. Senne heeft, door zijn organen te doneren, 5 mensenlevens gered. Een échte heldendaad waar zijn mama natuurlijk supertrots op is. Martine wilde heel graag haar verhaal vertellen in de Make Belgium Great Again Special om ook deze kant van orgaandonatie te tonen. Frances Lefebure hoopt dat dergelijke moedige verhalen zoveel mogelijk mensen in beweging kunnen krijgen.

VTM

 

1.300 Belgen wachten op nieuw orgaan

Twee jaar geleden trokken Frances en haar team ook al al eens ‘s nachts op pad om drie steden van naam te veranderen: Lier werd Nier, Geraardsbergen werd Gerhartsbergen en Tongeren werd Longeren. De zondag na de uitzending openden zowat alle stad- en gemeentehuizen in Vlaanderen speciaal hun deuren zodat mensen zich konden registreren als orgaandonor. Het initiatief werd een gigantisch succes, want op één dag tijd telde Vlaanderen 26.000 nieuwe registraties, terwijl dat er voordien zo’n 7.000 per jaar waren. In het jaar na het programma registreerden zich in totaal meer dan 85.000 mensen.

Ondanks dit onverwachte succes was het aantal mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan nooit zo hoog. Meer dan 1.300 Belgen wachten momenteel op een nieuw orgaan. Met de mogelijkheid om online te registreren wil federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block het aantal registraties nog de hoogte injagen.

In 2018 hebben 196 Lendleenaren zich geregistreerd als orgaandonor, in 2019 waren dat er 64. Kunnen we het cijfer van 2018 dit jaar opnieuw evenaren?

Het is zo ontzettend belangrijk!

Jezelf registreren als orgaandonor kan je eenvoudig via het e-loket van de gemeente. Superhandig!

orgaandonatie