Lief voor je lijf

Gepubliceerd op donderdag 14 juli 2022
lief voor je lijf

Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten en sporten. Het is de juiste balans vinden tussen alle aspecten van je leven. Het is werken aan een positief lichaamsbeeld. Onderstaande tips zetten je op weg.

Uiterlijk

Je lichaam kies je niet, maar je kan wel kiezen voor gezond gedrag. Focus op wat je doet, minder op hoe je eruit ziet.

Gezondheid

Een normaal gewicht (BMI tussen 18 en 25) is niet per se een gezond gewicht. Veel meer hangt af van hoe je leeft: eet evenwichtig, beweeg, wees lief voor je lichaam, wees je emoties de baas en slaap voldoende.

Bewustzijn

Luister naar de signalen van je lichaam. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit. Push jezelf af en toe uit je comfort zone en doe iets nieuws en inspannend. Neem voldoende rust na een inspanning.

Functie

Sta stil bij hoe fantastisch je lichaam werkt. Respecteer en waardeer wat je lichaam elke dag voor je doet, waar het je brengt.

Plezier

Geniet van alle fijne momenten die je beleeft dankzij je lichaam. Gebruik al je zintuigen: luister naar mooie muziek, loop met blote voeten door het gras, kijk naar de zonsondergang, proef van een heerlijke aardbei uit je moestuin en ruik de geur van versgebakken brood.

Iedereen uniek

Volg op sociale media accounts die je goed doen voelen over je eigen lichaam. Die laten zien zoals ze zijn. Met een vetrolletje, beharing en rimpels. Leer mensen kennen die er ‘anders’ uitzien of met een beperking leven. En waardeer de verschillen die ons uniek maken.

Meer lezen over gezond leven en positief lichaamsbeeld?

Lees meer op www.gezondleven.be of www.eetexpert.be/info/ontwikkeling-eetgedrag/gezonde-leefstijl/.

Zit je met een vraag?

Praat er dan over met je huisarts, CAW of Teleonthaal. Als jongere kan je ook terecht bij het CLB, het JAC, Awel of Tejo.

Ben je op zoek naar hulp bij eetproblemen? Raadpleeg de verwijslijn via www.eetexpert.be/hulp.