Maak van je mondmasker geen grondmasker

Gepubliceerd op dinsdag 24 november 2020
banner mooimakers grondmasker

Mondmaskers zijn nu éénmaal een verplicht accessoire dat we altijd op zak hebben. Voor onze eigen veiligheid en die van anderen, is het belangrijk dat het consequent gedragen wordt. Naar de winkel of een wandeling gepland, jouw mondmasker moet altijd binnen handbereik zijn. Jammer genoeg belanden deze wegwerpmondmaskers te vaak op straat of in de natuur. Ze ontsieren bermen, openbare plaatsen, parkings van winkels, noem maar op. Het nieuwe zwerfvuil sinds de corona-crisis. Sommigen wegwerpmondmaskers zijn doelbewust achtergelaten, andere veranderen per ongeluk in zwerfvuil. Zorg dus dat jouw mondmasker geen grondmasker wordt.

Enkele tips

We kunnen niet buiten het dragen van een mondmasker. Maar hoe we ermee omgaan, daar hebben we wel invloed op:

  • Gebruik je een wegwerpmondmasker, gooi het masker dan weg in de juiste vuilnisbak: bij het restafval. Voor alle duidelijkheid: mondmaskers zijn niet enkel gemaakt van papier, maar van een soort plastiek en plastiek vergaat nooit.
  • Let erop dat jouw masker niet per ongeluk uit de wagen of je broekzak valt of dat het bij een sterke windvlaag gaat vliegen. Mocht het toch gebeuren, probeer het toch nog te onderscheppen.
  • Gebruik een degelijk herbruikbaar masker. Een herbruikbaar exemplaar gaat niet zo snel vliegen en je kan het na een grondige wasbeurt opnieuw gebruiken.
Mooimakers grondmasker