TERSANA vzw – bodemsaneringsfonds voor de garage-, carrosserie-, en landbouwmachinesector

Gepubliceerd op Maandag 10 mei 2021

Bent of was u garagist, carrossier of onderhoudt u landbouwvoertuigen? Bent u eigenaar van een stuk grond waarop één van bovenstaande activiteiten wordt of ooit werd uitgeoefend? Dan is dit belangrijke informatie voor u.
 

Alle werkplaatsen uit de sector moeten hun bodem laten onderzoeken

Alle werkplaatsen, ook klasse 3 bedrijven, zijn verplicht om hun bodem te laten onderzoeken. Dit moet de eerste keer 12 jaar na de start van de exploitatie op een nog niet onderzochte grond. Een dergelijk onderzoek noemt een Oriënterend Bodemonderzoek (OBO). Nadien dient men een OBO om de 20 jaar te herhalen.

Een OBO is eveneens nodig als u de activiteit stopzet of het terrein wil overdragen (bv. verkopen). De notaris kan de acte niet opmaken zonder dat er een bodemattest is. Ook gronden waar in een lang verleden een dergelijke activiteit werd uitgeoefend en die nog geen OBO hebben na de stopzetting moeten worden onderzocht.

Blijkt bij het OBO de grond vervuild, dan is de overdracht niet mogelijk zonder dat er verdere stappen worden ondernomen en loopt de verkoop vertraging op.
 

Tersana staat aan uw zijde met 40% subsidies

Indien uw grond verontreinigd is, dan kan Tersana u helpen.

Tersana neemt de saneringsplicht van u over, organiseert en volgt de hele sanering op. Daarnaast krijgt u 40% subsidies op het totale kostenplaatje; onderzoek, sanering en diensten van Tersana inbegrepen.

Tersana helpt eveneens bij de overdracht (bv. verkoop) van een grond die nog niet is gesaneerd.

Aansluiten kan slechts tot 31 maart 2022.
 

Laat uw grond zo snel mogelijk onderzoeken

Zoals hogervermeld sluit Tersana binnen een klein jaar haar deuren voor nieuwe aansluitingen. Mis deze kans niet. Omdat de bodemsaneringsdeskundigen het druk hebben, kan het een tijd duren voordat een OBO is afgerond. Wacht dus niet langer om uw grond te laten onderzoeken. Best vraagt u offerte bij 3 erkende bodemsaneringsdeskundigen bij u in de buurt. U kan ze vinden op https://www.ovam.be/LijstBsd

Meestal is er geen vuiltje aan de lucht. Wordt er bij u toch verontreiniging aangetroffen, dan bent u op tijd om een beroep te doen op Tersana. Meer informatie vindt u op www.tersana.be. U vindt er alle informatie, kan een test doen om te zien of u in aanmerking komt voor de subsidies. U vindt er ook tips om bodemverontreiniging te voorkomen.

U kan Tersana bereiken via info@tersana.be of op 02/776-78-75