Wat schaft de pot? Erfgoed zuidwest zoekt familierecepten

Welke recepten kreeg jij van je (groot)ouders mee? Maak je nog altijd 'Keiremelkstampers' op grootmoeders wijze of verkies je moeders appeltaart? En welke recepten wil jij aan je kinderen doorgeven? Eierkoeken, klaaskoeken of lukken? Of hou je het liever hartig met karbonaden, bloelink met appelmoes of hutsepot? Voor welke gerechten en lekkernijen hebben jullie binnen de familie een eigen recept?

Recepten worden vaak doorgegeven van ouder op kind. Op losse blaadjes, in schriftjes en boekjes worden ze neergekrabbeld. Deze boekjes bevatten een schat aan informatie en bovenal vormen ze de basis voor heel wat (vergeten) lekkernijen.

Naar aanleiding van het erfgoedcafé 2019 gaat erfgoed zuidwest op zoek naar Zuid-West-Vlaamse familierecepten. De recepten worden opgespoord en gebundeld in een receptenboekje. Zodat ze anno 2019 opnieuw in de Zuid-West-Vlaamse keukens kunnen verschijnen. Ook onze eetcultuur maakt immers deel uit van het Zuid-West-Vlaams cultureel erfgoed.

Bezorg ons je recept via erfgoed@zuidwest.be of www.erfgoedzuidwest.be/watschaftdepot. Vertel ons wat meer over de herkomst van je recept en/of er leuke verhalen/herinneringen aan verbonden zijn. Alle inzendingen worden beloond met een exemplaar van het receptenboekje. Onze eigen culinaire-erfgoedjury kiest drie winnende recepten. Die recepten vormen de
inspiratie voor het Erfgoedcafémenu en kan je op 14 november proeven in Deerlijk.

Erfgoedcafé?

Tijdens het erfgoedcafé op 14 november in UZIEN (Deerlijk) kan je smullen van gerechtjes met een knipoog naar het verleden en kies je jouw favoriete erfgoedlezingen à la carte. Bij elk gerecht neem je plaats aan een tafel waar een boeiende verteller - tijdens het eten - een inspirerend erfgoedverhaal brengt. Van mammoeten in de Leievallei, tot de laatste oorlogsdagen in Zuid-West-Vlaanderen en van historische luchtfoto’s tot het verhaal van de coureurs Kint, Deman en Debaets. Ontdek alle verhalen op onze menukaart, bij je inschrijving kies je jouw favoriete sprekers. Meer info: www.erfgoedzuidwest.be

Het erfgoedcafé is een ontmoetingsavond rond erfgoed. Het is een coproductie van erfgoed zuidwest, Intercommunale Leiedal en de gemeente Deerlijk.

erfgoedcafé