Werelddag autisme: Geef een KEIvoorAutisme

Gepubliceerd op Donderdag 28 maart 2024
02 april 2024

Jaarlijks vinden in de periode rond 2 april wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die de samenleving verder willen sensibiliseren rond autisme, zodat mensen met autisme en hun directe omgeving op meer begrip kunnen rekenen. De vier organisaties van de KEIvoorAutisme campagne – Liga Autisme Vlaanderen, Participate!, sterkmakers in autisme en Vlaamse Vereniging Autisme – nodigen je graag uit, bij ons én in jouw buurt, om autisme te ontdekken op verschillende manieren! Doe je mee? 

autisme in beeld

Bezoek 'Autisme in beeld'

Vorig jaar deden we een oproep naar mensen met autisme: welk beeld geeft weer hoe jij autisme beleeft? Het resultaat werd een unieke expositie die een inkijk geeft in de onzichtbare belevingswereld van iemand met autisme. Dit jaar is de beeldengalerij ‘Autisme in beeld’ in heel Vlaanderen te zien! Meer dan 50 organisaties of verenigingen nodigen je uit om de beelden te bekijken en autisme te leren kennen. 

Overzicht van locaties

Ook bij ‘sterkmakers in autisme’ kan je op 2 april de tentoonstelling bezoeken tussen 11u en 19u. Je bent van harte welkom in het Groot-Begijnhof van Sint-Amandsberg bij Gent,  waar we je graag ontvangen met een kop koffie of thee en een gratis boek. We bieden je dan ook de kans om te snuisteren in onze uitzonderlijke boekenverkoop

Tientallen publicaties, van laagdrempelige getuigenissen tot professionele uitgaves, zullen aan een spotprijsje beschikbaar zijn. Is 2 april al bezet in je agenda? Geen zorg, je bent ook welkom op 6 april, 4 mei, 18 mei telkens tussen 14u en 16u. Op 21 april - Werelderfgoeddag - zijn we open van 11u tot 18u. Wacht niet te lang, want op is op! 

kei voor autisme

Beschilder een kei voor een KEI

Vlaanderen telt heel veel autismekeien. Mensen met autisme die iets keigoed kunnen. Mensen zonder autisme die het leven keileuk maken voor iemand met autisme. Al die keien verdienen het om gezien te worden. En dat bedoelen we – hoe kan het anders – letterlijk. Versier zelf een kei voor een kei en deel de foto van je kei met eventueel je boodschap op Facebook en/of Instagram. Je kan hier het stappenplan downloaden om te zien hoe je te werk kan gaan.

Op 2 april wordt wereldwijd de Wereld Autisme Dag gevierd. Een dag die in het leven is geroepen om bewustzijn te creëren over autisme en om de acceptatie van mensen met deze neurologische aandoening te bevorderen. Autisme, of Autisme Spectrum Stoornis (ASS), is een complexe ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop iemand communiceert, sociale interacties ervaart en de wereld om zich heen begrijpt. De diversiteit binnen het autismespectrum is groot, wat betekent dat geen twee personen met autisme precies hetzelfde ervaren of dezelfde behoeften hebben.

Deze dag biedt een unieke kans om de verhalen en ervaringen van mensen met autisme en hun families onder de aandacht te brengen. Het is een dag voor educatie en bewustwording, waarbij organisaties en gemeenschappen samenwerken om informatie te verspreiden over de steun die beschikbaar is voor mensen met autisme en hun naasten. Er wordt gestreefd naar het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin iedereen volledig kan deelnemen.