Word jij de volgende anonieme luisterheld?

Gepubliceerd op Dinsdag 14 juli 2020

“Als vrijwilliger deelgenoot te mogen zijn van het verdriet en de vertwijfeling stemt me dankbaar...je mag binnentreden in het leven van hen die zich hopeloos voelen, angstig en vaak ten einde raad.”

“ Vrijwilliger zijn is een hoopvolle bezigheid, geen vat vol ellende. Als je iemand kan bijstaan of wat opluchting kunt geven kan je dag niet meer stuk.”

“ Je aandacht schenken aan iemand en oprecht luisteren kan ervoor zorgen dat mensen opnieuw een lichtpuntje zien en er weer tegen aan kunnen, soms maar voor even of soms voor langere tijd.”

“ Deze coronatijden vind ik één van de periodes met de meest intense oproepen die naar de keel grijpen. Vermoeiend, maar zo waardevol voor de oproeper en voor mij. Ik ben er van overtuigd dat Tele-Onthaal een verschil maakt. Ik ben elke dag heel dankbaar dat ik onderdeel mag en kan zijn van die fantastische ploeg van stafleden, en vrijwilligers die er zijn voor de oproeper én voor elkaar.“

“Bij Tele-Onthaal mag je je hart uitstorten. Laat maar komen. We luisteren met een koel hoofd en met een warm hart. De dankbaarheid is groot. We kunnen echt een verschil maken. Dat gevoel is onbetaalbaar. “

 

Het zijn enkele getuigenissen van vrijwilligers die de voorbije drukke lockdown maanden aan de telefoon of chat bij de hulplijn Tele-Onthaal zaten.

Tijdens de quarantaine periode was de nood aan een luisterend oor nog groter dan gewoonlijk: de hulplijn ontving gemiddeld een kwart meer oproepen per dag.

De 600 Tele-Onthaal vrijwilligers waren in deze periode stuk voor stuk kleine reddingsboeien voor zovele mensen die even dreigden kopje onder te gaan in de corona storm, in hun grote of kleine zorgen. Zij vormden vaak een ‘luchtbrug’ voor wie zich letterlijk of figuurlijk geÏsoleerd voelde van warm menselijk contact.

De kracht van de stem, het gehoor via chat was meer dan ooit een waardevolle steun die de vrijwilligers van Tele-Onthaal konden bieden. Menselijke warmte als complementair medicijn tegen de kilheid in deze moeilijke periode. Empathie kon voor kleine wondertjes zorgen in deze barre tijden.

Een 106-gesprek kan helpen om op een constructieve manier met moeilijkheden om te gaan, om bij zichzelf kracht te hervinden. Tele-Onthaal helpt mensen zoeken naar ankerpunten in de eigen onmiddellijke omgeving.

In corona, maar ook in élke woelige periode, op elk moment, in elke levensfase.

En nog, ook in de maand juni, na het opheffen van de lockdown blijft Tele-Onthaal 20% meer oproepen ontvangen. Meer mensen vinden duidelijk de weg naar de laagdrempelig en anonieme hulplijn.

Maar dan moeten er ook meer mensen zijn om te luisteren.

 

Wat zoeken we in onze vrijwilligers ?

Vandaag kan Tele-Onthaal over heel Vlaanderen rekenen op een groep van 619 gedreven en geëngageerde vrouwen en mannen. Voor wie zich makkelijk kan inleven in andermans moeilijkheden en openstaat voor andere opvattingen, is Tele-Onthaal misschien wel het geknipte vrijwilligerswerk.

Mensen die 4 uur tijd per week hebben en hun luistervermogen willen verfijnen met een boeiende opleiding, kunnen zich vanaf nu aanmelden als kandidaat-vrijwilliger.

Wat heeft Tele-Onthaal te bieden ?

Na een stevige basisopleiding, geeft Tele-Onthaal nieuwe vrijwilligers alle tijd om te groeien in hun taak. Vrijwilligers krijgen ook permanent ondersteuning en vorming, zowel individueel als in groep. Vrijwilligers bij Tele-Onthaal vergroten zonder twijfel hun eigen kennis en vaardigheden en groeien absoluut als mens.

In heel Vlaanderen starten dit najaar basistrainingen om nieuwe vrijwilligers op te leiden.

Door de coronamaatregelen konden de opleidingsreeksen die in het voorjaar gepland stonden niet langer doorgaan. Vanaf nu kunnen kandidaat-vrijwilligers zich aanmelden voor deze basisopleidingen in de herfst.

Aanmelden kan via www.tele-onthaal.be/word-vrijwilliger Of rechtstreeks via de Tele-Onthaaldienst uit jouw buurt: https://www.tele-onthaal.be/regionale-diensten

tele-onthaal