Week van de valpreventie 2024

valpreventie banner 2024

Week van de Valpreventie Samen in beweging! 

De dertiende Week van de Valpreventie, van 22 april tot en met 28 april 2024, staat volledig in het teken van beweging, met wandelen als een toegankelijke en effectieve manier om vallen te voorkomen.

Waarom inzetten op beweging?

Vaak denken ouderen dat ze niet kunnen vallen als ze niet bewegen. Het tegendeel is echter waar! Bewegen houdt de gewrichten soepel, versterkt botten en spieren, verbetert het evenwicht en zorgt dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven. Naast de nodige aandacht voor bloeddruk, duizeligheid, zicht en andere risicofactoren, is het dus ook belangrijk om in te zetten op extra beweging ter preventie van vallen. 

Wandel je mee? 

Wandelen is niet alleen goed voor je botten en spieren, het houdt ook je gewrichten soepel en zorgt ervoor dat je in topconditie blijft, ongeacht je leeftijd. Maar, de voordelen stoppen daar niet! Regelmatig wandelen verbetert je nachtrust, vermindert stress en depressieve gevoelens, heeft een positief effect op je cholesterolgehalte en verkleint de kans op diverse aandoeningen, waaronder diabetes type 2, obesitas, kanker, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bovendien versterkt het je immuunsysteem, geeft het je meer energie, verbetert het je geheugen en stimuleert het sociale contacten en activiteiten buitenshuis.

Samen in beweging!

Het aantal minuten bewegen wordt het best stapsgewijs opgebouwd met als uiteindelijke doel 150 tot 300 minuten beweging aan matige intensiteit per week. Wandelen is een laagdrempelige en betaalbare manier om in beweging te blijven. Maar nog belangrijker is dat iedere vorm van beweging, van fietstocht tot een spel petanque, een stap in de goede richting is! 

Vallen voorkomen

Een val kan je ook op andere manieren voorkomen. Zo wordt ook aanbevolen om twee- à driemaal per week spierkracht- en evenwichtsoefeningen te doen. Daarnaast helpen goed en stevig schoeisel, gezonde voeding en het regelmatig laten nakijken van je zicht en medicatie je op weg naar een valvrije toekomst. 

Tips die jou kunnen helpen:

  • Pak het stap voor stap aan. Bouw geleidelijk aan meer beweging op en geef niet op bij een terugval. 

  • Ga voor een gezonde gewoonte. Wissel elke dag zitten, staan en bewegen af. 

  • Doe het veilig. Zorg voor aangepast schoeisel, een goed zicht en een veilige omgeving.

Doe mee aan de Week van de Valpreventie van 22 tot en met 28 april 2024 en zet die eerste stap op weg naar een gezondere, veiligere toekomst voor ons allemaal. Samen bewegen we in de juiste richting!