Wie was Ludovicus Baekelandt?

Baekelandt

Op 17 januari 1774 wordt Ludovicus Baekelandt geboren uit een incestueuze relatie tussen Carolus Baekelandt en diens stiefdochter Anna-Maria Dejaeghere in een huisje langs de Beiaardstraat, richting Heule. Het gezin verhuist naar Izegem maar komt daarna terug naar Lendelede wonen aan de Stinkeputten.

Louis, zoals hij genoemd wordt, moet al van kindsbeen af gaan werken bij de boeren. In 1799 neemt hij vrijwillig dienst in het Franse leger als plaatsvervanger van een jongeman uit Izegem. Hij doet dit voor het geld en deserteert al heel gauw.

Louis woont ondertussen bij de familie Busschaert in Staden. Dochter Catharina is zijn lief. Jan Busschaert, bijgenaamd Knorre, pleegt samen met familie en vrienden regelmatig een diefstal bij boeren in de buurt. Louis helpt een paar keer mee met de bende. Hij moet wel heel voorzichtig zijn want de gendarmes zitten hem op de hielen omdat hij een deserteur is. Hij verhuist daarom naar Ichtegem. Eind 1799 wordt hij toch opgepakt en naar zijn legerkorps overgebracht.

In mei 1800 deserteert hij opnieuw. Hij komt terecht in Pittem waar hij Amand Simpelaere - een andere deserteur - en twee meisjes leert kennen. Op 31 oktober 1800 worden Baekelandt en Simpelaere opgepakt door de gendarmes. In Luxemburg kunnen ze alweer ontsnappen.

Tegen 16 januari 1801 zijn ze terug in de omgeving van Pittem. In de daaropvolgende twee maanden plegen Baekelandt en Simpelaere een achttal misdrijven en wordt Belle Van Maele het nieuw lief van Baekelandt. Bij een inbraak bij boerin Catherine De Smet in Pittem pakt Simpelaere de vrouw iets te hard aan. Ze overleeft het niet. Op 16 maart 1801 plegen ze hun laatste diefstal, dit bij de weduwe Schoonheere in Staden. Zij herkent Baekelandt.

Op 19 maart 1801 worden Baekelandt, Simpelaere en één van de meisjes opgepakt in een huisje in Ichtegem. Ze belanden definitief in de gevangenis. Baekelandt verklapt de namen van alle bendeleden en wordt daardoor als de bendeleider aanzien. Op het proces krijgen 24 bendeleden de doodstraf. De executie vindt plaats op de Grote Markt van Brugge op woensdag 2 november 1803.

Over Baekelandt en zijn bende werden heel wat boeken en stripverhalen geschreven maar de meeste verhalen daaruit zijn verzonnen.Hij wordt soms voorgesteld als een wrede moordenaar en bendeleider die diep in het Vrijbos woonde, soms als een Robin Hood! In werkelijkheid probeerde hij als kruimeldief te overleven in armoedige tijden en kreeg hij daarvoor een heel zware straf.