JobbonusPLUS voor startende zelfstandigen

1. Wat is de jobbonusPLUS?

Wie als loontrekkende minder dan € 2.700 bruto per maand verdiende in kwartalen 1 en 2 van 2022 (januari tot en met juni) en minder dan € 2.900 per maand in kwartalen 3 en 4 (juli tot en met december) van 2022, en daarbovenop besliste om de stap naar voltijds ondernemerschap te zetten in 2023, komt in aanmerking voor een jobbonusPLUS. Met die bonus stimuleert de Vlaamse overheid de stap naar ondernemerschap. Meer info daarover lees je hier.

 

2. Kan ik zowel een jobbonus als een jobbonusPLUS krijgen?

Ja, dat kan. Als je in 2022 minder dan € 2.700 bruto/maand voor kwartalen 1 en 2 (januari tot en met juni) en minder dan € 2.900 bruto/maand in kwartalen 3 en 4 (juli tot en met december) verdiende als werknemer, en vervolgens in 2023 voltijds zelfstandige werd, heb je voor 2022 recht op de jobbonus en voor 2023 op de jobbonusPLUS.

3. Wat moet ik doen om een jobbonusPLUS te krijgen?

Wie mogelijk recht heeft op een jobbonusPLUS, ontvangt een brief van de Vlaamse overheid. Die brief bevat instructies over de twee stappen die je moet uitvoeren om de jobbonusPLUS te krijgen.

  • Vink de verklaring op eer over de de-minimissteun aan

    • Je moet op eer verklaren dat jouw onderneming de limiet voor de ontvangen de-minimissteun niet overschreden heeft. Dat zal gecontroleerd worden.

  • Registreer je rekeningnummer

    • Om een jobbonusPLUS te kunnen uitbetalen, heeft de Vlaamse overheid je rekeningnummer nodig. Je kan je geregistreerde rekeningnummer altijd wijzigen in Mijn Burgerprofiel.

    • Heb je al een rekeningnummer geregistreerd voor de jobbonus voor werknemers en ambtenaren? Dan moet je aanvinken dat we dat rekeningnummer ook mogen gebruiken om uw jobbonusPLUS uit te betalen.

4. Wat is de-minimissteun?

De-minimissteun is een vorm van staatssteun voor je onderneming. Die steun mag maximaal 200.000 euro bedragen voor de afgelopen drie jaar. Dat is bij wet vastgelegd door de Europese Unie. Als je onderneming die drempel overschrijdt, moet je het teveel terugbetalen. Daarom kan je alleen een jobbonusPLUS ontvangen als je onderneming de drempel van de ontvangen de-minimissteun nog niet overschreden heeft.

5. Hoeveel bedraagt de jobbonusPLUS?

De jobbonusPLUS bedraagt maximaal twee keer 600 euro. Je ontvangt de eerste schijf van 600 euro wanneer je start met ondernemen in hoofdberoep. Je ontvangt de tweede schijf van 600 euro wanneer je een jaar na start nog steeds actief bent als ondernemer in hoofdberoep.

6. Wanneer ontvang ik mijn jobbonusPLUS?

Zodra je de de-minimisverklaring hebt aangevinkt en een rekeningnummer hebt geregistreerd voor de jobbonusPLUS, gaan de dossierbehandelaars van het Departement Werk en Sociale Economie aan de slag met je gegevens.

Als je onderneming de drempel ontvangen de-minimissteun niet overschreden heeft en je een rekeningnummer hebt geregistreerd, ontvang je een jobbonusPLUS. Je wordt over die beslissing ingelicht via een brief (op papier of via eBox). Ongeveer een maand na ontvangst van die brief wordt de jobbonusPLUS uitbetaald.

7. Wanneer ontvang ik de tweede schijf van mijn jobbonusPLUS?

Ben je een jaar na je start als zelfstandige nog altijd aan de slag als voltijds zelfstandige? Dan kan je de tweede schijf van de jobbonusPLUS ontvangen. Ook daarover word je ingelicht met een brief.

8. Het lukt me niet om de stappen uit te voeren. Bij wie kan ik terecht voor hulp?

Je kan gratis bellen naar het jobbonus-informatienummer 0800-611 06 tussen 9 en 19 uur op werkdagen. De operatoren aan de lijn kunnen je helpen met je vragen over de jobbonusPLUS, maar zij kunnen het rekeningnummer niet voor jou registreren/de de-minimisverklaring niet voor jou aanvinken.

Heb je fysieke hulp nodig? Dan zal de infolijn je doorverwijzen naar een digibank in jouw buurt, of kan je hier zelf een digibank zoeken . De digibanken bieden allerlei gratis diensten aan, zoals het gebruik van computers en internet, begeleiding bij digitale zaken door vrijwilligers … Neem zeker een kijkje op de website van de digibanken om de juiste dienstverlening te vinden, of vraag een operator van de infolijn om dat voor je te doen als je geen internet hebt.

jobbonus plus 2024