Maart : Maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

darmkanker bevolkingsonderzoek

Wat is het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker?

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wat weet je over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker? Doe de test!

De test gedaan? Bekijk hier de antwoorden!

Wanneer kan je een uitnodiging verwachten?

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep (50 tot en met 74 jaar) behoort en het twee jaar geleden is dat je een stoelgangstaal liet onderzoeken. Je kan dit ook zelf controleren online én mobiel met:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160

tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar

https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

Bekijk hieronder de animatiefilmpjes:

  • Filmpje 1: algemene uitleg over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
  • Filmpje 2: dit filmpje toont hoe je de afnameset voor het nemen van een staal van de stoelgang kan gebruiken.