Gezonde lucht - Gezond binnen

Laat je huis ademen!

Deze ligt voor de hand. Om een goed verlucht huis te hebben, moet je regelmatig je raam of deur openzetten. Woon jij aan een drukke baan met veel verkeer en denk je dus dat deze tip niet voor jou is? Dat is hij wél. Want – en dat lijkt bizar – de lucht binnen is vaak vuiler dan buiten. Als je weet dat de meeste mensen méér dan 85% van hun tijd binnen doorbrengen, dan weet je ook hoe belangrijk het is om dat raam geregeld open te gooien. Woon je aan een drukke baan? Zet je raam dan open “buiten de spitsuren”. 

Zeg néé tegen javel!

Nog heel wat huishoudens gebruiken javel voor grondige poetsbeurten en voor het spic-en-span-effect. Als het toilet moet blinken bijvoorbeeld, gaan ze voluit voor de toiletreiniger-javel-mix. Maar … dat is écht gevaarlijk.

Als je allesreiniger mengt met javel komen er giftige chloordampen vrij. En die dampen irriteren de luchtwegen en geven je mogelijk een verstikkend gevoel. Héél giftig en schadelijk dus. Trouwens: javel gebruiken is nooit nodig in het huishouden én het is ook schadelijk voor het milieu. Dus “niet in huis” hebben!

Wees schimmels te snel af!

De gouden regel voor propere binnenlucht? Verluchten als je iets doet waarbij vocht vrijkomt. Als je de was droogt bijvoorbeeld. Of als je een douche neemt, poetst, kookt. Ook als we slapen, produceren we vocht. Gemiddeld één liter! Te veel vocht in huis werkt schimmels in de hand. Maar als jij ramen en deuren geregeld openzet, ben jij die schimmels te slim af. Schimmels houden niet van gezonde lucht, jij wel!

Toch schimmels in huis? Kan gebeuren. Schimmels zijn heel slecht voor je gezondheid, pak ze daarom zo snel mogelijk aan. Trek beschermende kledij aan en verwijder ze met een allesreiniger. Ga in elk geval ook op zoek naar de oorzaak. Misschien is het een lekkende dakgoot, een kapotte leiding of moet je gewoon je raam wat vaker openzetten. Naast ventileren moet je zeker ook extra verluchten “tijdens alle activiteiten” waarbij vocht vrijkomt.

Rook nooit binnen!

Roken is niet goed. En binnen roken zeker niet, voor niemand. Zelfs als je de rook niet meer ziet, blijven er nog heel lang giftige deeltjes in huis hangen. En die zetten zich overal op vast: op kleren, vloeren, gordijnen, meubels … en op het speelgoed van de kinderen. Je ruikt ze niet, ziet ze niet, maar ze zijn er. Je ademt ze dus wél in!

Zorg dat je altijd azijn in huis hebt!

Stel: je wil iets proper maken. Voor je een poetsproduct uit de kast haalt, vraag je eens af of je dat écht nodig hebt. Als je bepaalde producten te vaak of in verkeerde hoeveelheden gebruikt, kan je je gezondheid schaden. Gelukkig zijn er veel alternatieven uit grootmoeders kast waarmee zoveel mogelijk is. Azijn is er zo eentje. Het is ongelooflijk wat je er allemaal mee kan! Hier een waslijst:

  • waterkokers en koffiezetapparaten ontkalken
  • ramen zemen (zo vermijd je schadelijke ammoniak)
  • als wasverzachter gebruiken (niet voor zijde)
  • als zeepoplosser gebruiken
  • als glansmiddel voor tegels, douche, spiegels, kranen

Pas op voor vossen ?

Vossen? Wat hebben die met een perfect verlucht huis te maken? De beesten niets, maar de stoffen wél. Want: VOS is ook de afkorting voor Vluchtige Organische Stoffen. Die vind je in nieuwe meubels, auto’s, woningen … Veel mensen vinden ze lekker nieuw ruiken, maar: ze zijn heel schadelijk voor je gezondheid.

Daarom moet je als je nieuwe meubels plaatst, of een muur hebt geverfd “je huis extra lang verluchten”. Hoe lang? 6 maanden! Lijkt lang, maar is écht wél nodig. Tweedehandsmeubeltjes worden zo een stuk interessanter, niet? Ook na een renovatie van je huis moet je zes maanden extra verluchten. En als je je in een nieuwbouw installeert, of een grondige renovatie laat uitvoeren, loopt die periode zelfs op tot anderhalf jaar!

Haal sodakristellen in huis!

Heb je geen sodakristallen thuis liggen? Zet die dan maar meteen op jouw boodschappenlijst. Want: voor het huishouden zijn sodakristallen goud waard. Ze zijn superveelzijdig en efficiënt.

Gebruik ze ;

  • als ontstopper. Doe een flinke schep in de gootsteen, 15 minuutjes laten intrekken en … klaar!
  • als allesreiniger: voeg een kop soda toe aan een emmer water om vloeren en muren te poetsen
  • als schuurmiddel geknipt: vul de pan of pot met water, doe er een flinke schep sodakristallen bij en breng aan de kook
  • heb je schoenen staan met een geurtje aan? Schep er wat sodakristallen in en laat een nachtje trekken. Weg viezige geurtjes!
  • vieze geurtjes in de koelkasten en kasten, daar werkt ze ook prima 
  • als bleekmiddel zijn ze ook inzetbaar, meng ze met citroen en poets daarmee je bad mooi wit of verwijder vlekken uit je kleding (niet bij delicate stoffen)

Met sodakristallen kan je dus heel wat doen, maar zet er vooral niet je tanden in. Ze zijn giftig en kunnen de ogen irriteren. Daarom bewaar je ze best “altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren”.