GFT-ophaling pas vanaf 2026

Gepubliceerd op Dinsdag 16 januari 2024

Verplichte GFT-ophaling (Groente-, Fruit- en Tuinafval):

In de media verschenen verschillende berichten over de verplichte ophaling van groente-, fruit- en tuinafval. Sinds 1 januari 2024 verbiedt OVAM (de Openbare Afvalstoffenmaatschappij) het deponeren van GFT-afval in de restafvalzakken. 42% van de gele zak is GFT. Door het apart in te zamelen, is er minder verbranding. GFT is composteerbaar en hierdoor een heel duurzame grondstof.

De intercommunale IVIO kreeg voor het volledige werkingsgebied uitstel gekregen tot 1 januari 2026.

In onze regio verandert er in 2024 en 2025 dus nog niets. Je keukenrestjes mogen nog steeds in de gele zak. We stimuleren natuurlijk wel het composteren van die keukenrestjes!

Op dit moment heeft IVIO een selectieve inzameling van het tuinafval en dat zal ook zo blijven in 2024. Het selectief inzamelen van GFT zal dus ten laatste op 1 januari 2026 starten. Het uitstel geldt enkel voor gezinnen en niet voor bedrijven. 

Voor bedrijven moeten vanaf 2024  een contract met een privĂ©-inzamelaar kunnen voorleggen. Ook voor scholen en tijdens evenementen is het selectief inzamelen van bioafval een verplichting. 

Ook al zal IVIO vanaf 2026 een GFT-ophaling aanbieden, je kan steeds kiezen voor thuiscomposteren. Het is nog steeds de beste en goedkoopste methode om je tuin-, groente- en fruitafval te verwerken. Door nu te starten met thuiscomposteren bespaar je zeer veel. In 2024 zal IVIO opnieuw infosessies organiseren om het thuiscomposteren te stimuleren. Hou dus zeker onze website in het oog.