Pleegzorg voor volwassenen

Gepubliceerd op Dinsdag 30 januari 2024

Wie pleegzorg zegt, denkt vaak automatisch aan pleegzorg voor baby’s, kinderen of jongeren. Maar wist je dat ook volwassenen in pleegzorg terecht kunnen? Die worden pleeggasten genoemd en zijn volwassenen met een handicap of een psychiatrische problematiek die tijdelijk, af en toe of permanent in een gezin verblijven. Het team volwassenen van Pleegzorg West-Vlaanderen ondersteunt zowel de gasten, hun pleeggezinnen en eventueel hun netwerk.Een vaste pleegzorgbegeleider komt aan huis om zowel de volwassene als het gezin te ondersteunen bij het samenwonen. Pleegzorg West-Vlaanderen voorziet bovendien ook een kostenvergoeding voor het pleeggezin.

Een waaier aan mogelijkheden

Pleegzorg voor volwassenen is een woonvorm waarbij de pleeggast af en toe (bv. weekend of vakantie), korte of lange tijd bij een pleeggezin woont. Dat wil zeggen dat er sowieso een overnachting nodig is om van pleegzorg te spreken. De pleeggast moet niet noodzakelijkvoltijds in het gezin verblijven en kan bv. ook af en toe bij hen overnachten, in combinatie met een voorziening of andere woonvorm.

Vaak kan een pleeggast terecht bij bekenden, bv. een broer of zus of een kennis van de familiedie pleeggezin worden voor de pleeggast. Veel mensen die in dit soort situatie zitten, weten niet dat ze hiervoor op ondersteuning kunnen rekenen vanuit Pleegzorg West-Vlaanderen. Een ouder, partner of kind van de pleeggast beschouwen we niet als pleeggezin. Er zijn ook pleeggasten die terecht komen bij iemand die ze niet op voorhand kennen. Mensen die zich hiervoor willen engageren, kunnen zich via www.pleegzorg.be inschrijven voor een infosessie.

Herken je dit?

Ken je iemand die op deze manier samenwoont of woon je zelf op deze manier? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie. Het team volwassenen van Pleegzorg West-Vlaanderen is rechtstreeks bereikbaar op 051 224 224. Voor de dienstverlening voor pleeggasten is er geen wachtlijst. Na aanmelding volgt er snel een informatief gesprek.

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw
Moorseelsesteenweg 133
8800 Roeselare
051 200 222
www.pleegzorgwestvlaanderen.be

pleegzorg voor volwassenen