PlantTroost-plek

Troostplek kaartje

Het gemeentebestuur (schepen Rita Lammertyn) en de lokale afdeling Ferm (voorzitster Isabel Vervaque) engageerden zich om een symbolische “PlantTroost-plek” te creëren aan de site Nelca aan de overkant van de deer fountain (Duifhuizelaan). Dit groene plekje heeft een mooi graspleintje aan de notenboom met een gedichtenpaneel en zitbanken.

Wie een dierbare verloor, kan op die plaats samenkomen met andere mensen en kracht putten uit elkaar. De verbondenheid voelen en even stil staan bij het afscheid van hun geliefd persoon. Op deze site kan iedereen een hartje met een persoonlijke boodschap of een ander weerbestendige gadget (beertje, lintje, foto) ophangen . Deze symbolische herinnering kan helpen om het verlies te verwerken.

Rond het gedichtenpaneel kan je ook bloembollen aanplanten. De krokussen en narcissen zullen bloeien in het voorjaar en staan symbool als teken van steun en troost. Alle inwoners van Lendelede kunnen op deze wijze hun dierbare op een speciale manier herdenken.

Het gemeentebestuur Lendelede vind het belangrijk om, in het kader van Gezonde Gemeente, alle inwoners te sensibiliseren omtrent verschillende gezondheidsthema’s. Een onontbeerlijk gezondheidsthema hiervan is het “mentaal welbevinden” om zo de geestelijke gezondheid en de veerkracht van de inwoners te verhogen.

Daarom wil het lokaal bestuur een alternatief aanbieden om jouw dierbare te herdenken op deze bijzondere “PlantTroost-plek” (dat kan het hele jaar door).

Gedicht op het paneel:

"deze plek is van ons.

hier zijn wij voor altijd het stille knisperen in

het schitterende ochtendlicht,

de ontluikende bloem, de eeuwige wind.

dat enkel jij zo kijkt hoeven we aan niemand uit te leggen.

zwijgend leggen wij onze handen als vanzelf, in elkaar.

zie, je lacht

want je weet vanzelfsprekend : hier, is waar wij samen zijn, deze plek is van ons."