Naam- en voornaamsverandering

Soms wil iemand zijn/haar naam of voornaam (voornamen) veranderen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat 1 van beide belachelijk klinkt, of dat de combinatie van naam en voornaam niet gepast is. Om een familienaam te veranderen is er een Koninklijk Besluit nodig; de verandering van een voornaam of de voornamen vereist een Ministerieel Besluit. Dit is een andere procedure dan de naamsverandering na erkenning, adoptie.

Kosten

De registratierechten bedragen 740 euro. Afhankelijk van de reden waarom je de naam of voornamen wil wijzigen, wordt het bedrag van het registratierecht eventueel verminderd tot 49 euro.

Het registratierecht voor de aanvraag kan je betalen via MyMinFin.be, het digitale loket van de FOD Financiƫn. Dat is gemakkelijk, veilig en snel.

Wat moet je meenemen?

Aanvragen

De aanvraag, gericht aan het Ministerie van Justitie - dienst naamsverandering, moet voldoende elementen bevatten: de geboorteakte, bewijs van woonst, de nieuwe naam of voornaam die men wenst te dragen, de reden(en) waarom men zijn naam of voornaam wil wijzigen, en de verbintenis de toepasselijke registratierechten te betalen.