Gasflessen sorteren?

Gepubliceerd op Zondag 17 maart 2024

Gaspatronen, gasflessen en gascilinders horen niet thuis in het restafval, ook niet als ze leeg of bijna leeg zijn. De communicatie hierover op websites van verkopers is helaas niet altijd correct. Gasflessen in het huisvuil of bij het PMD kunnen gevaren met zich meebrengen tijdens inzameling en verwerking. Waar kan je wel terecht met gasflessen? 

We maken een onderscheid tussen hervulbare gasflessen, gasflessen voor eenmalig gebruik en de kleine wegwerppatronen (bv. CO2- of lachgas-patronen). 

Gebruikers van hervulbare butaan- en propaangasflessen kunnen met hun lege of niet meer gebruikte gasflessen, al dan niet van recente datum, terecht bij verdelers en verkooppunten verspreid over heel Vlaanderen. Deze vind je terug via www.mijngasfles.be. Deze flessen mogen om veiligheidsredenen niet aanvaard worden op recyclageparken of bij schroothandelaars.  

Voor hervulbare industriële en medische gasflessen kan je terecht bij de sectorfederatie Essenscia: cylinders.essenscia.be. Zij staan vrijwillig in voor de terugname van de industriële gasflessen die zij op de markt gebracht hebben, met de bedoeling de verwerking ervan zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

Met gasflessen voor eenmalig gebruik, zoals bijvoorbeeld niet-hervulbare cartridges of flessen met kampeergas, lachgascilinders, heliumflessen, kan je als particulier gratis terecht op het gemeentelijk recyclagepark. Deze gasflessen horen bij het KGA (klein gevaarlijk afval).  

Kleine gascapsules en gaspatronen, bijvoorbeeld CO2-patronen om 1 fietsband te vullen of N2O-capsules om 1 maal slagroom te maken, mogen bij het PMD worden gesorteerd wanneer ze volledig leeg zijn. Deze metalen verpakkingen kunnen perfect gerecycleerd worden.  

Opgelet! Enkel de doorprikte en 100% lege capsules mogen bij het PMD. Zijn ze nog gevuld, of ben je niet zeker dat ze leeg zijn, breng ze dan gratis naar het recyclagepark.