100 jaar José Vermeersch

100 jaar josé vermeersch

Beeldend kunstenaar kreeg in 2022 verjaardagsexpo op 3 locaties in West-Vlaanderen

De Belgische beeldend kunstenaar José Vermeersch (°6 november 1922) zou in 2022 honderd geworden zijn. Een verjaardag die met de nodige luister werd herdacht. Van 17 september tot en met 13 november 2022 organiseerde de vzw Atelier Vermeersch samen met de kinderen en kleinkinderen Vermeersch een unieke expo over zijn werk en leven. De hoofdtentoonstelling, met voornamelijk werk uit privé-collecties, vond plaats in het Atelier Vermeersch in Lendelede. Daarnaast was er een expo over het leven van José Vermeersch in het Kasteel van Rumbeke (Roeselare) en een expo met schilderijen uit de periode 1968-1969 in de Patria in Kortrijk. Mu.Zee (Oostende), dat een ruime selectie werk van Vermeersch in eigen collectie heeft, exposeerde het werk De Kennel in dezelfde periode.

José Vermeersch behoort tot de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars in Europa en heeft met zijn werk wereldwijd geëxposeerd. Hij vertegenwoordigde twee keer België op de Biënnale van Venetië en had onder meer tentoonstellingen in San Francisco en Mexico. Tot op vandaag maken zijn werken deel uit van vooraanstaande collecties in buitenlandse musea, en bij heel wat privé-verzamelaars in binnen- en buitenland.

Naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag organiseerde vzw Atelier Vermeersch vanuit het unieke atelier in het West-Vlaamse Lendelede een grootse hommage. Dat gebeurde in samenwerking met diverse partners: de kinderen en kleinkinderen Vermeersch kregen de steun van de gemeente Lendelede, Toerisme Leiestreek vzw en Westtoer, stad Roeselare, stad Kortrijk en enkele privé-partners. Naast de tentoonstellingen werden er drie publicaties uitgegeven naar aanleiding van deze verjaardag. De wandeling die in Lendelede de belangrijkste plaatsen uit het leven van de kunstenaar aandoet, werd in uitgebreide versie heruitgebracht.

Expo Atelier Vermeersch in Lendelede: Een blik. Een selectie uit het werk van José Vermeersch

De hoofdtentoonstelling werd georganiseerd in het unieke kunstatelier van José Vermeersch in Lendelede. Curatoren van deze expo waren kleinzonen Robin en Tinus Vermeersch. Zij selecteerden sculpturen uit hoofdzakelijk privécollecties en brachten er een overzicht van het oeuvre van hun grootvader.

Het is onze morele plicht als kunstenaarsfamilie om onze grootvader en aanstoker van de kunstmicrobe blijvend te eren”, aldus Robin Vermeersch, kleinzoon van José Vermeersch en curator.

De expo in het Atelier Vermeersch, dat ook als werkplek te bezoeken zal zijn, werd aangevuld met een nieuwe documentaire van filmmakers Jan Dhondt en Patrick Mahieu. Zij interviewden mensen die José Vermeersch persoonlijk en van nabij hebben gekend.

Bekijk hier de documentaire

“De gemeente Lendelede brengt de wandelroute, die bezoekers langs belangrijke plaatsen uit het leven van José Vermeersch gidst, in herwerkte en uitgebreide versie uit. Geluidsfragmenten uit de film zullen via QR-codes op belangrijke locaties in de gemeente te horen zijn. Daarnaast organiseert de gemeente Lendelede tijdens dit jubileumjaar een aantal activiteiten in het teken van ‘100 jaar Vermeersch’”, vulde ere-schepen Pedro Ketels van Lendelede aan.

Vermeersch bracht zo goed als z’n hele leven in Lendelede door en ligt er ook begraven.

Expo Kasteel van Rumbeke: Beroerd om het wezen der dingen. Een leven in beeld.

In het Kasteel van Rumbeke (Roeselare) werd het leven van José Vermeersch, dat ruimschoots in foto’s is gedocumenteerd, in een chronologisch overzicht getoond. Daarbij werd ook gefocust op het verloop van z’n artistieke carrière: als leerling van Permeke, eerst schilder, daarna keramist, het opbouwen van z’n veldovens in Lendelede, het relaas van het ontstaan van een unieke artistieke familie, intussen al drie generaties.

Expo De Patria in Kortrijk: Schilderijen 1968-1969

In De Patria (Kortrijk) werd een selectie schilderijen van José Vermeersch getoond, specifiek uit de periode 1968 - 1969. In een eerste fase van zijn artistieke loopbaan was Vermeersch namelijk schilder en vooral tijdens de periode 1968 - 1969 was hij erg productief. Een selectie van de schilderijen werd tentoongesteld, in combinatie met gedichten van zijn zoon Pol Vermeersch. Naar aanleiding van deze expo werd een dichtbundel uitgebracht, die werd aangevuld met tekeningen van Jan Vanriet, in de geest van de werken die José Vermeersch zelf schilderde.

Presentatie in Mu.zee Oostende: De Kennel

Mu.Zee Oostende, dat een ruime selectie werk van José Vermeersch in eigen collectie heeft, stelde tijdens de periode dat de drie expo’s lopen het iconische werk De Kennel tentoon. In 2001 kreeg José Vermeersch een grote overzichtstentoonstelling in het Oostendse museum, de laatste van die omvang in ons land.

Familie Vermeersch eert (groot)vader

De organisatie van de verjaardagshommage was een initiatief van de familie Vermeersch en de vzw Atelier Vermeersch.

Elk familielid is zelf artistiek actief en nam een specifieke rol op in het herdenkingsjaar rond José Vermeersch.

Zoon Rik Vermeersch ontfermde zich samen met broer Pol en zijn vier zonen Pieter, Tinus, Robin en Lowie over de invulling van de tentoonstellingen op de drie locaties. Kleinzonen Robin en Tinus waren curatoren voor de expo in Atelier Vermeersch in Lendelede en selecteerden de werken uit de beschikbare privé-collecties.

Zoon Rik was curator van de tentoonstellingen in Rumbeke en Kortrijk.

Zoon Pol bundelde gedichten en bracht die uit, naar aanleiding van de tentoonstelling met schilderijen in Kortrijk.

Kleinzoon Pieter en z’n echtgenote, curator Lilou Vidal, stonden in voor de opmaak en uitgave van een boek over werk en leven van Vermeersch, bij uitgeverij Ludion.

Bij de organisatie kregen ze de steun van de gemeente Lendelede, Westtoer, Toerisme Leiestreek vzw en de provincie West-Vlaanderen.

“Creativiteit en innovatie behoren tot het DNA van de Leiestreek en dat vertaalt zich niet alleen in ondernemerschap, maar ook in een rijk kunstoeuvre van diverse kunstenaars die in de streek hebben gewoond en gewerkt. Het is dan ook logisch dat Westtoer en Toerisme Leiestreek vzw dit initiatief ondersteunen en dit als toeristische troef voor de hele regio uitspelen,” aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer.

Atelier José Vermeersch vzw kreeg steun van Westtoer voor de organisatie van de expo’s, en ontving ook een toelage vanuit de provincie West-Vlaanderen om het atelier zelf te renoveren, vanuit de subsidieronde die regionale toeristische initiatieven in coronatijd ondersteunt.

Nieuwe website en nieuwe publicatie

De 100ste verjaardag van José Vermeersch was voor vzw Atelier Vermeersch ook de aanleiding om het hele archief van de kunstenaar digitaal te ontsluiten. Daartoe is een volledig nieuwe website ontwikkeld door Corbin Mahieu en Mathieu Serruys, winnaars van de Henry Van De Velde Award voor Grafisch Design.

Aanvullend bij de tentoonstellingen verscheen ook een nieuw boek, over het nalatenschap van het werk van José Vermeersch. Hij was vooral bekend als beeldhouwer, maar er is een duidelijke relatie tussen zijn schilderkunst en keramiekwerken. Onder de titel Presences brengt het boek een hommage aan het maken, de geboorte, de zorg en de ontologische aard van het figuratieve werk van de kunstenaar. Het concept is van Lilou Vidal, echtgenote van Pieter Vermeersch en curator, met teksten van Laura McLean-Ferris, Dieter Roelstraete en een inleidende tekst van de kunstenaar en schrijver Rik Vermeersch. Het boek wordt uitgegeven door Ludion (in NL en EN) en kwam uit in september 2022.

Over het Atelier van José Vermeersch

De centrale locatie voor de vele initiatieven naar aanleiding van de 100ste verjaardag van José Vermeersch was het atelier van de kunstenaar in Lendelede. Het atelier kreeg een update en werd deels heringericht als hedendaagse expo-ruimte.

De vzw Atelier José Vermeersch is ondergebracht in het voormalig atelier van de kunstenaar. Het atelier met tentoonstellingsruimte werd naar eigen ontwerp gebouwd in Lendelede in de periode 1962-1970. José Vermeersch beeldhouwde, schilderde en presenteerde er zijn werken tot aan zijn overlijden in december 1997. In 2010 werd het atelier opengesteld voor het publiek en werd de vzw Atelier José Vermeersch erin ondergebracht. Sindsdien wordt het gebruikt als tentoonstellingsruimte.

Info:

www.atelierjosevermeersch.be