Lendelede à la carte

Je hebt ooit wel al eens gehoord van de “kapellekesweg”. Of misschien doet de “oosthoekwandeling” wel een belletje rinkelen. Wandelingen die in lang vervlogen tijden opgemaakt zijn en waarvan de richtingaanwijzers stilaan hun laatste adem uitblazen. Gelukkig heeft onze gemeente meer te bieden dan enkel die uitgestippelde wandelroutes. In alle windrichtingen van de gemeente zijn er mooie, rustige wandelpaden te ontdekken. Wij hebben ze voor je in één kaart gegoten!

Samen met het Regionaal Landschap Leie en Schelde is er een wandelkaart uitgewerkt voor het volledige grondgebied van de gemeente. Op de kaart zijn tal van trage wegen, doorsteekjes, rustige landbouwwegen en centrumwegen opgenomen. Goed voor uren wandelplezier!

 

In totaal zijn er 56 schakelpunten voorzien in het Lendeleedse landschap. Je kan dus zelf je route bepalen en uitstippelen. Op de achterzijde van kaart kan je enkele leuke weetjes en atypische info over bezienswaardigheden lezen. Op de kaart staan alvast de mooiste vergezichten aangeduid. Ook over de veiligheid is nagedacht: bij elke kruising van de spoorweg of de Rijksweg is er gekozen om over te steken op de meest veilige locaties – uiteraard.

Alvorens op ontdekking te gaan in de gemeente geven we je graag enkele tips mee:

  • de nummering start aan het Patrijzenbos maar je bepaalt natuurlijk zelf waar te starten. Als je met de wagen komt kies je beter voor een startpunt in het centrum waar voldoende parking aanwezig is.
  • in totaal zijn er 56 schakelpunten voorzien. Om je niet verkeerd te laten lopen hebben we voldoende palen voorzien met aanwijzingen. Om het straatbeeld rust te gunnen zijn de palen in de meeste gevallen geplaatst in het gezelschap van andere elementen. Mogelijks moet je hierdoor iets breder kijken dan gewoonlijk.
  • De horeca hebben we niet durven aanduiden, we willen niemand vergeten. Maar je weet vast waar je moet zijn voor een deugddoende verfrissing.

 

Als je niet weet waar te beginnen, geven we je graag een duwtje in de rug met enkele suggestiewandelingen, die geïnspireerd zijn op voormalige gemeentelijke wandelkaarten. De vroegere Oosthoekwandeling wordt grotendeels overlapt door Wandellus 1, terwijl de grotere Kapellekeswandeling verdeeld wordt over Wandellussen 2 en 3. Per kaartje worden de opeenvolgende nummers aangegeven, maar het startpunt kies je natuurlijk zelf.

Wandellus 1 (voormalige Oosthoekwandeling) = +/- 8,5 km
5 – 32 – 33 – 34 – 35 – 36 – 41 – 42 – 39 – 38 – 37 – 30 – 27 – 26 – 25 – 1 – 2 – 3 – 5

Wandellus 2 (zuidelijk deel van de vroegere Kapellekensweg) = +/- 9,5 km
1 – 24 – 23 – 22 – 21 – 56 – 55 – 54 – 20 – 19 – 18 – 17 – 14 – 16 – 4 – 2 – 1

Wandellus 3 (noordelijk deel van de vroegere Kapellekensweg) = +/- 8,2 km
8 – 13 – 12 – 53 – 52 – 51 – 50 – 49 – 48 – 44 – 47 – 11 – 10 – 9 – 8

De kaart is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, de bib of de cultuurdienst. Je kan de kaart ook verkrijgen in het bezoekerscentrum van het provinciaal domein van De Gavers (Harelbeke). Uiteraard bieden we de kaart ook digitaal aan. Je kan de kaart hier downloaden. Veel wandelplezier!

Met dank aan Regionaal Landschap Leie en Schelde en provincie West-Vlaanderen voor de ondersteuning! 

wandelroute met knooppunten