Help je mee ontharden? Want vele kleintjes maken een groot!

ontharden tuin - hobbit

Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa. Vandaag is 16% van de oppervlakte verhard en als we zo doorgaan is dat in 2050 meer dan 20%. Daardoor ontstaat onder meer een groter risico op overstromingen, minder waterinfiltratie, warmere steden en dorpen, minder CO2-opslag door planten en de bodem, en een verlies aan biodiversiteit.  

Daarom moeten we ontharden! Ontharden zorgt voor meer ruimte voor natuur, minder wateroverlast, koelere steden, grotere biodiversiteit, gezondere lucht en een beter klimaat. Zo zetten we in op klimaatadaptatie en klimaatmitigatie, en zetten we een stap naar een klimaatrobuuster en leefbaarder Vlaanderen.   

Ontharden is het fysisch wegnemen van verharding op het terrein: het verwijderen van asfalt,beton of niet-doorlaatbare materialen zodat de bodem weer doorlaatbaar wordt en verschillende andere natuurlijke functies weer toelaat. 

Kriebelt het om een stuk te ontharden in je (voor)tuin? Dan hebben we goed nieuws want in Lendelede kan je sinds kort een onthardingspremie aanvragen! Zorg je voor een ontharding van 2 tot 5 m² dan krijg je € 100 premie. Ga je meer ontharden? Dan kan de premie oplopen tot € 400. 

Aanvraagformulier voor een premie

Afschrift Gemeenteraad