Zwerfvuil en sluikstorten

Wat is zwerfvuil eigenlijk? Is dat hetzelfde als sluikstorten?

Nee. Heel wat mensen weten het niet, maar het zijn twee heel erg verschillende dingen.

Sluikstorten is het doelbewust dumpen van afval. Het gaat hier vaak om grotere stukken (zoals zakken val afval, matrassen, koelkasten,...) of bouw- en sloopafval.

Zwerfvuil daarentegen is klein afval dat we vaak nonchalant of zonder dat we er bij stil staan op straat gooien of achterlaten in een park of berm. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften,... Al die kleine stukjes zwerfvuil zorgen ervoor dat de straten en buurten vuil ogen. Door zwerfvuil in de vuilnisbak te gooien houdt u niet alleen uw eigen buurt proper, maar ook die van uw medemens. En dat maakt het plezanter voor iedereen.

De gemeente Lendelede doet heel wat inspanningen om het zwerfvuil en het sluikstorten te verminderen maar kan dit echter niet alleen. Maar we kunnen ook gewoon met z’n allen een kleine inspanning doen en ons afval in de vuilnisbak gooien. Dat is een pak gemakkelijker én efficiënter. Welke kleine inspanning doet u? Want ook uw kleine daad heeft een groot resultaat.

Wie hardleers is kan beboet worden:

  • via een gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) en in de meeste gevallen gaat dit over een betrapping op heterdaad. De boete kan oplopen tot € 350.
  • via het gemeentelijk retributiereglement waarbij u als vervuiler moet betalen voor de opruimkosten van uw afval. De boete bedraagt minimum € 400.

Zorg uiteraard dat het zover niet komt!

Claim uw buurt door u te registreren op deze website en zorg voor een zwerfvuile vrije omgeving.

Zwerfvuil of sluikstort melden? Vul het meldingsformulier in of contacteer de milieudienst.