Energieaudit

Wat houdt een energieaudit in?

De energieaudit formuleert praktische energieadviezen en geeft een duidelijk beeld van de energetische kwaliteit van de woning. Het is een energieadvies op maat en geeft praktische tips die een aanzienlijke verlaging op de energiefactuur kunnen opleveren.

Tijdens een vrijwillige audit of EAP-audit worden de technische installaties (verwarmingsinstallatie voor ruimteverwarming en sanitair warm water, ventilatiesystemen, alternatieve opweksystemen) onderzocht alsook de thermische eigenschappen van de gebouwschil zoals muren, daken en vloeren.

Deze energieaudit wordt uitgevoerd door erkende energiedeskundigen. Indien de energie audits volgens de wettelijke regels van de Energie Advies Procedure (EAP-audit) verlopen, kunnen er tevens subsidies en premies worden verkregen bij de Vlaamse overheid.

De vrijwillige energieaudit:

  • voor particulieren die energieadvies willen over hun woning;
  • enkel een energiedeskundige type B kan een energieaudit opmaken;
  • geschatte kostprijs: € 400€ à € 800 excl. BTW, afhankelijk van de grootte van de woning, de beschikbaarheid van plannen, enz.

voordeel: een energieaudit geeft u recht op een belastingvermindering van 40% van de kostprijs van de audit. De erkende energiedeskundige type B voegt daarvoor een fiscaal attest bij de factuur.

Wat moet je meebrengen?

Plannen van je woning indien beschikbaar

Wetgeving of reglement

Energie advies procedure

Meer info

 

Zoek een energieauditor in je buurt.