25 april 202231 december 2024

Iedereen Digitaal

De digitalisering gaat razendsnel. Voor steeds meer diensten kan of moet je online. Of het nu is om een treinticket te kopen of je belastingaangifte in te vullen. Handig, maar niet voor iedereen. Daarom moeten we met z'n allen oog hebben voor wie (nog) niet mee kan met de nieuwe ontwikkelingen. Merk je dat een ouder, familielid, buur of vriend problemen ondervindt om digitaal mee te kunnen? Dan kan je hen doorverwijzen naar het project Iedereen Digitaal op het nummer 051 30 31 31.

Het project Iedereen Digitaal streeft ernaar om jong en minder jong op een laagdrempelige manier te leren omgaan met de computer, tablet, smartphone, internet en sociale media. Zo leren inwoners op hun niveau en tempo in stapjes digitale basisvaardigheden.

Digitale noden

in juni lanceerden de gemeentes Lendelede, Kuurne en Wevelgem hiervoor een bevraging. De bedoeling was inzicht te krijgen in de belangrijkste noden. Het is een thema dat leeft, want alle gemeentes kregen heel wat reacties binnen. De projectverantwoordelijke brengt momenteel de problemen die inwoners ondervinden in kaart. Maar het is bijna zo ver! In oktober maken de deelnemende gemeentes de resultaten van de bevraging bekend. Op basis van de resultaten werken de gemeentes een aangepast aanbod uit. Geïnteresseerden nodigen we uit voor vormingen, workshops en/of digitale hulp.

Ken jij of ben jij iemand die digitaal kwetsbaar is?

Als inwoners op de hoogte willen blijven over dit gratis aanbod, dan kunnen ze een mail sturen naar nele.declerck@lendelede.be of bellen op het nummer 051 30 31 31. Wie dat wenst, wordt vrijblijvend uitgenodigd om deel te nemen aan 1 of meer sessies of kan contact opnemen voor digihulp (aan huis).

Omdat we als gemeente weten dat de doelgroep van het project Iedereen Digitaal niet gemakkelijk te bereiken is via de website, sociale media, ... delen we zoveel mogelijk informatie via Lendeleeft of het activiteitenkrantje Binnenstebuiten.

Samen zorgen we ervoor dat iedereen binnenkort digitaal sterker in zijn schoenen staat.

Wat betekent digitale inclusie?

Digitale inclusie of e-inclusie is zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving. Het is een verhaal van verschillende factoren. Het gaat niet enkel over toegang tot tot toestellen en internet: ook digitale vaardigheden, motivatie en de ondersteuning van vrienden, familie en buren spelen een belangrijke rol. Mensen krijgen de kans om zelf hun digitale weg te zoeken, maar ondersteuning voor wie het wil, is belangrijk.

Resultaten bevraging

Vul de digitale bevraging in

Als de resultaten van de bevraging verwerkt zijn, vind je hierover meer informatie op deze pagina. We verzamelen niet alleen de antwoorden, maar gebruiken de resultaten ook om een aangepast aanbod uit te werken: vormingen, workshops, digitale hulp aan huis, een digiloket, ... Daarnaast kunnen we ook nagaan welke digitale toepassingen een struikelblok vormen voor onze inwoners.

De winnaars van de Lendleebon met goodiebag werden persoonlijk gecontacteerd. Proficiat!

Een krak op digitaal vlak?

Ben je zelf goed vertrouwd met digitale vaardigheden, dan kan je misschien iets betekenen voor ons project! Zie je het zitten om mensen als vrijwilliger stap voor stap digitaal sterker te maken... Of wil je als spreker op een infosessie ervoor zorgen dat mensen digitaal zelfredzaam worden... Of heb je kennis van technologische apparaten (smartphone, tablet, laptop, pc), hardware, software, apps, ... die je wil delen met anderen? Neem dan contact op met de projectverantwoordelijke digitale inclusie.

Tip: Ontdek welk mediaprofiel bij jou past op: https://www.mediawijs.be/nl/mediaprofielen

Inwoners die goed vertrouwd zijn met digitale vaardigheden kunnen als vrijwilliger ook iets betekenen voor het project Iedereen Digitaal! Contacteer gerust onze medewerkers voor meer uitleg.

Vragen of suggesties?

Onze projectmedewerker digitale inclusie is bereikbaar via 056 43 34 17. 

Info Mediawijs

32% van de Belgische bevolking heeft slechts zwakke digitale vaardigheden en 8% maakt nooit gebruik van het internet.

Niet iedereen kan bijvoorbeeld zomaar...

  • zijn kind op een website inschrijven voor een kamp
  • online bankieren
  • het e-loket van de gemeente gebruiken
  • een routeplanner raadplegen
  • bus- of treinuren opzoeken in een app
  • openingsuren googelen
  • een online vertaaltool gebruiken
  • smartschool raadplegen
  • itsme installeren
  • ...

Digitale uitsluiting kan ook andere vormen van uitsluiting veroorzaken of versterken. Denk aan sociale uitsluiting of een gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt. Digitale inclusie is dus van groot belang als we willen dat iedereen ten volle kan deelnemen aan de samenleving.